Política 29/11/2014

Pressió a la vocal de CiU al CGPJ perquè deixi el càrrec

i
Joan Rusiñol
3 min

MadridEl president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va voler escoltar en persona les explicacions de la vocal Mercè Pigem, proposada per CiU, abans de prendre una decisió. Va actuar amb rapidesa després que El Periódico revelés que Pigem havia tornat, el dia 15, d’Andorra amb 9.500 euros en metàl·lic. La seva germana, que anava amb ella, en portava més de 10.000, la xifra a partir de la qual ja s’ha declarar. Un cop confirmat que els fets s’havien produït, Lesmes li va exigir ahir que deixés la cadira a l’òrgan de govern dels jutges.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’advocada, que va ser diputada de la federació nacionalista al Congrés, es va comprometre a estudiar la demanda del president i prendre una decisió amb rapidesa. No obstant, es va mostrar molt sorpresa per la polseguera que ha aixecat aquest episodi perquè entén que no ha comès cap irregularitat, ni tan sols una infracció de caràcter administratiu. Segons la informació apareguda, totes dues venien d’Andorra, on viu la seva mare, i hauria sigut ella qui els hauria donat els diners per fer compres de cara a Nadal. La germana de l’advocada no s’hauria adonat que, amb l’efectiu que ja portava abans, superava la quantitat màxima per no haver d’omplir un formulari a la frontera. Algunes versions afirmen que portava 10.600 euros, i d’altres que sobrepassava la xifra amb 360 euros. Per Pigem, darrere de la polèmica hi ha una voluntat de fer mal al seu partit.

Temps d’exemplaritat

El president del CGPJ creu, però, que aquesta situació pot danyar la institució, en un moment de profund malestar social davant el degoteig de casos de corrupció i la desconfiança dels espanyols cap a la política i la justícia. En un comunicat, després de l’entrevista que van mantenir a Madrid, Lesmes va subratllar que els fets no són en cap cas un delicte. Tot i això, li demana que renunciï al càrrec perquè l’òrgan de govern dels jutges “ha de ser expressió d’exemplaritat i donar confiança als ciutadans, uns valors que podrien veure’s compromesos per aquesta situació”, afirma. És evident que el debat de fons sobre la regeneració democràtica a Espanya ha condicionat la celeritat i contundència amb què s’ha actuat. Fonts del CGPJ reconeixien ahir que ara els càrrecs públics han de ser especialment escrupolosos amb la seva actuació per evitar afegir més llenya al foc.

Sigui com sigui, Lesmes no pot ordenar-ne el cessament. Només ho pot fer una majoria de tres cinquenes parts dels vocals, reunits en ple. Pigem va ser escollida pel Senat, de manera que si ara plega hauria de ser la cambra alta qui n’acordés el nom del relleu. Els membres del Consell General del Poder Judicial haurien de decidir qui la substitueix com a vocal de la comissió permanent, de la qual ella forma part amb quatre persones més (dues de progressistes i dues a proposta del PP) i el president. No és un debat secundari, ja que aquest nucli de decisió té ara qüestions delicades sobre la taula com el futur immediat del jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència Nacional, que ocupa el jutge Pablo Ruz i que investiga importants casos de presumpta corrupció, com Gürtel. Si la plaça surt a concurs (ell ara l’ocupa de manera provisional), és molt probable que no pogués renovar sis mesos més i hagués d’apartar-se. A Pigem, advocada especialitzada en dret matrimonial i de família, se la considera del sector progressista de CDC. Ara haurà de decidir si cedeix a la pressió del CGPJ en nom de l’exemplaritat.

stats