POLÍTICA
Política 17/12/2013

El PP impugna els pressupostos del 2014 i en retardarà l'aprovació

Consideren que els comptes del 2014 són anticonstitucionals i antiestatutaris, entre altres coses perquè preveuen una partida per a la consulta d'autodeterminació. Ciutadans s'ha sumat a la impugnació

òscar Gelis / Marc Colomer
2 min

BarcelonaEl PP i Ciutadans han anunciat aquest dimarts que impugnaran davant el Consell de Garanties Estatutàries els pressupostos de la Generalitat del 2014. La impugnació impedirà que s'aprovin els comptes durant el ple d'aquest dimecres i dijous. Tant els d'Alícia Sánchez-Camacho com els d'Albert Rivera han considerat que tant els comptes com la llei de mesures fiscals i financeres d'acompanyament pressupostari són, a criteri seu, clarament "anticonstitucionals i antiestatutaris". El PP ha instat el PSC a sumar-se a la impugnació juntament amb C's.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre altres coses, consideren que el fet que s'hagi inclòs una partida de cinc milions d'euros per a "processos electorals i consultes populars" és una clara mostra que els pressupostos pretenen violentar la llei amb una consulta que veuen il·legal. El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha assegurat que avui mateix han demanat dictamen al Consell de Garanties, de manera que caldrà esperar a la resolució de l'organisme consultiu –que ha d'arribar en un màxim de 30 dies– per seguir la tramitació, pendent només de l'aprovació definitiva. Els populars retirarien el recurs si el Govern eliminés la partida per a la consulta del 2014.

Taxes controvertides

Per Millo, "si el Govern no tenia pressa per aprovar els pressupostos del 2013, tampoc en deu tenir per als del 2014", malgrat que el cert és que el PP va centrar bona part del 2013 a carregar contra el Govern per no haver presentat a temps els comptes. El portaveu de Ciutadans al Parlament, Jordi Cañas, ha carregat també contra les noves taxes que s'inclouen a la llei d'acompanyament pressupostari, que opinen que envaeixen competències de l'Estat. Després que el portaveu del Govern avisés que retardar els pressupostos bloqueja la possibilitat d'activar les mesures contra la pobresa energètica, Millo ha considerat que aquest és un argument "aberrant".

Millo ha defensat que l'objectiu de portar els comptes al Consell de Garanties Estatutàries és garantir que "els diners que paguen els catalans via impostos no es dediquen a activitats contra l'Estatut i la Constitució" i "garantir que compleixen els objectius d'estabilitat pressupostària". Tant el PP com C's veuen impossibles de complir els comptes.

stats