Política 11/05/2019

El privilegi de ser eurodiputat: sous i dietes exorbitants

Laia Forès
2 min
El privilegi de ser eurodiputat: sous i dietes exorbitants

MadridLa majoria de ciutadans saben que el 26 de maig s’escolliran els 751 diputats del Parlament Europeu. El que no tothom sap és que els parlamentaris de l’Eurocambra són els diputats amb més privilegis i més ben remunerats: cobren més que els diputats del Parlament de Catalunya i del Congrés, i també s’embutxaquen a final de mes més diners que el president del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sou brut d’un eurodiputat -tots cobren el mateix-és de 8.566 euros mensuals, i una vegada descomptats els impostos queden en 6.400 euros. És gairebé tres vegades més que el salari mitjà a Espanya i està bastant per sobre del sou del cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, que té un sou brut que no arriba als 6.750 euros mensuals.

No sempre ha sigut així. Abans els diputats de l’Eurocambra cobraven el mateix que els diputats del Parlament del seu estat, però el 2009 es va decidir unificar-ne el sou per evitar la gran disparitat salarial. La mesura, no exempta de polèmica, va suposar un augment desmesurat en països amb sous molt baixos, com Romania i Hongria, i una rebaixa per als eurodiputats de països amb sous molt elevats, com el Regne Unit. Per als espanyols va representar un augment molt notable, perquè van passar a cobrar més del doble del sou que tenien.

A més de la nòmina, els eurodiputats reben dietes de 320 euros per cada dia que treballen a Brussel·les o a Estrasburg, tenen els bitllets pagats per desplaçar-se del seu país a l’Eurocambra i una dotació -la més polèmica- de 4.513 euros mensuals per a despeses d’oficina que, inexplicablement, no han de justificar. Amb tot, el pressupost del Parlament Europeu només representa l’1,2% del total de la UE.

stats