Procés sobiranista

Marchena, rebut a crits fora i dins del Col·legi d'Advocats de Barcelona

Una vintena de juristes abandonen la xerrada del magistrat del Suprem en senyal de protesta

3 min
Protesta en contra de la presència de Manuel Marchena a Barcelona

BarcelonaDoble i sonora protesta contra la xerrada que aquesta tarda oferia el magistrat del Tribunal Suprem Manuel Marchena a l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB). Mentre centenars de persones –400 segons la Guàrdia Urbana– es concentraven fora de l'edifici contra la presència del president de la sala que va jutjar i condemnar els líders del Procés, una vintena de juristes presents a l'acte, que versava sobre intel·ligència artificial i processos penals i al qual no han pogut accedir els periodistes, s'han aixecat a l'inici i han abandonat la sala en senyal de protesta.

Entre els protagonistes de la plantada hi havia l'advocat Josep Cruanyes, que abans de marxar s'ha dirigit al magistrat: "Senyor Marchena, heu convertit el Tribunal Suprem en un tribunal d'excepció", li ha dit. També ha abandonat la sala el jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal. L'ARA ha tingut accés a un vídeo gravat des de l'interior de la sala, a la vuitena planta de l'ICAB, en el qual es pot veure com una dona ha desplegat una estelada i com la resta d'assistents a l'acte fan fora a crits els impulsors de la protesta.

De crits també n'hi havia des d'una hora abans a l'exterior de l'edifici, on centenars de persones convocades per l'ANC, Òmnium Cultural i col·lectius d'advocats vinculats al sobiranisme s'han concentrat davant d'un fort desplegament policial contra la presència de Marchena. S'hi han pogut sentir crits d'"Independència" i proclames com "Marchena a la trena". En algun moment hi ha hagut tensió al cordó policial, però no s'han arribat a produir càrregues. A l'inici de la protesta, el cordó policial estava enganxat a la façana, i quan els agents han volgut desplaçar la manifestació de la vorera hi ha hagut empentes.

També ha aflorat la crispació quan els advocats col·legiats que han assistit a la xerrada han sortit de l'edifici. Alguns dels concentrats els han increpat al crit de "Botiflers". S'ho han trobat de cop, ja que des de la sala on s'ha celebrat la conferència, a la planta vuitena, no se sentien les veus del carrer, que per moments també han entonat contra el magistrat que va jutjar els presos polítics: "1 d'Octubre, ni oblit ni perdó".

A baix, al carrer Mallorca de Barcelona, s'hi han aplegat, entre d'altres, els presidents d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, i de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, així com representants dels partits independentistes, entre els quals el vicepresident de Junts, Josep Rius, i la diputada d'ERC i vicepresidenta del Parlament Alba Vergés. L'ANC ha muntat una pantalla a la cantonada entre el carrer Mallorca i Roger de Llúria des d'on s'han projectat imatges del referèndum. "Hem vingut a dir-li a Marchena que malgrat la seva repressió ho tornarem a fer", ha dit Antich, mentre que Feliu ha definit el magistrat com "un repressor i no una persona de lleis".

Marchena, que ha arribat molt abans que arrenqués la protesta i ha evitat així els manifestants, ha marxat dins d'un cotxe que ha abandonat ràpidament les instal·lacions mentre a fora encara quedaven algunes desenes de concentrats. En aquell moment ha arribat, justament, un dels presos polítics –avui indultats pel govern espanyol– que van ser condemnats per l'organització de l'1-O. Acompanyat de la seva dona, l'ara secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assistit a un acte que s'ha celebrat posteriorment amb els nous advocats col·legiats de l'ICAB, entre els quals la seva filla, ha informat Europa Press. Els manifestants l'han aplaudit a la seva arribada. Un portaveu del Col·legi de l'Advocacia ha sostingut a l'agència Efe davant la polèmica que l'entitat "és i serà sempre garant de la pluralitat de pensament i de la llibertat d'expressió", motiu pel qual la seva junta de govern "no censura ni veta" la presència de juristes. Tampoc de Marchena.

stats