La CUP insta Aragonès a "abandonar" el diàleg i treballar ja per un nou referèndum

Els cupaires consideren que el president "fa tard" perquè el pacte amb l'Estat és "impossible"

2 min
El diputat de la CUP Xavier Pellicer compareixent en roda de premsa des del Parlament aquest dimarts

La crida aquest diumenge de Pere Aragonès a buscar "alternatives" al diàleg si l'Estat no ofereix "resultats tangibles" no ha servit per acostar de nou la CUP a la majoria que sosté el Govern. Els cupaires han deixat clar aquest dimarts que el president "fa tard" perquè la negociació amb el govern espanyol ja ha "fracassat". "Quantes evidències necessita [...] per abandonar la via d'un pacte amb l'Estat que és impossible?", s'ha preguntat el diputat Xavier Pellicer en roda de premsa al Parlament. Malgrat que els anticapitalistes han cridat els republicans a tornar a "l'esperit de l'acord d'investidura", on es preveia la possibilitat d'un nou "embat democràtic", donen per amortitzat el marge de dos anys que també havien concedit a les converses amb la Moncloa i han reclamat començar a generar ja "les condicions" per fer un nou referèndum. "Només amb el permís del poble de Catalunya", ha remarcat Pellicer.

Amb l'horitzó d'una nova reunió de la taula de diàleg prevista per a principis del 2022, i un dia després que el PSOE refredés la urgència d'arribar a acords, Pellicer ha reiterat que la negociació "ha nascut fracassada des del primer moment" perquè "exclou l'autodeterminació". Davant d'aquest escenari, ha instat Aragonès a defugir "projectes caducs" i tirar pel dret amb una "agenda pròpia que deixi d'anar a remolc d'un Estat que no ens reconeix". "Hi ha una alternativa al continuisme, a l'estancament sense cap mena d'horitzó i a l'aliança amb el PSOE", ha dit en referència a l'entesa de republicans i socialistes a Madrid. I ha afegit: "No ens podem quedar de braços plegats, cal marcar-nos un horitzó conjunt per avançar, i això implica posar les condicions per fer un referèndum en aquesta legislatura".

La proposta dels cupaires demana fer una nova consulta en aquest mandat per fer-la coincidir amb el referèndum que el govern escocès vol celebrar també per aquestes dates. L'objectiu: internacionalitzar el conflicte i portar el debat sobre l'autodeterminació a Europa. Tant ERC com Junts, però, van refusar durant el debat de política general la celebració d'un nou referèndum unilateral, i van obrir així una primera crisi amb els anticapitalistes que s'agreujaria amb la trencadissa pels pressupostos, finalment aprovats amb els comuns. La possibilitat de buscar "alternatives" al diàleg plantejada per Aragonès al seu discurs institucional de Nadal, de fet, arribava després que la formació assembleària aprovés una ponència molt crítica amb l'executiu. Assenyalant l'''immobilisme" que atribueixen a les dues grans forces independentistes, els cupaires dirigeixen ara el seu full de ruta a fomentar la "desestabilització" de l'executiu i a fer d'"oposició frontal a la deriva autonomista del sobiranisme governamental".

stats