Maciej Szpunar, l'advocat del TJUE que ha donat la raó a Junqueras i Puigdemont

El lletrat polonès s'ha pronunciat a favor d'acceptar com a eurodiputats el líder d'Esquerra i de Junts des de l'inici

2 min
Maciej Szpunar

Brussel·lesL'home que ha unit les dues estratègies judicials del líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, i de Junts, Carles Puigdemont, a la justícia europea és polonès i es diu Maciej Szpunar (1971, Cracòvia). És advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i va ser qui va demanar admetre el president d'ERC com a eurodiputat. I, aquest dijous, basant-se en els mateixos arguments que el cas Junqueras, també ha defensat que l'Eurocambra hauria hagut d'acceptar l'escó de l'expresident de la Generalitat i de l'eurodiputat juntaire Toni Comín des d'un bon principi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins i tot, després que el TGUE —el tribunal europeu de primera instància— rebutgés el recurs de Puigdemont sobre el cas del seu escó: la defensa de l'eurodiputat juntaire ja confiava que Szpunar els donés la raó. En cap cas per una qüestió d'afinitats ideològiques, sinó pel seu pronunciament previ amb el cas de Junqueras.

De fet, tant els partits unionistes com els independentistes l'han reconegut com un àrbitre neutral i mai han optat per devaluar el seu gran prestigi com a lletrat encara que opinés en contra dels seus interessos. En aquest sentit, Szpunar fa poc més d'una dècada que és advocat general del TJUE i abans ja havia ocupat diversos alts càrrecs en la magistratura polonesa.

Tot i que va estudiar dret a la Universitat de Silèsia, des del principi de la seva carrera professional ja apuntava al dret europeu i internacional. Abans de doctorar-se amb una tesi sobre els tractats comunitaris i ser membre del consell editorial de diferents revistes de prestigi del món judicial, va ser alumne del College of Europe, que es troba a Bruges (Bèlgica) i és la universitat per excel·lència dels mandataris i alts càrrecs de les institucions europees.

Més enllà dels casos de Junqueras i Puigdemont, que l'han posat al focus mediàtic tant a casa nostra com a la resta d'Europa, també s'ha pronunciat en altres casos que han aixecat molta polseguera. Per exemple, es va posicionar en contra de l'engarjolament dels immigrants irregulars que es troben en territori comunitari o, entre molts altres, a favor d'Airbnb en classificar-la com un mer intermediari entre propietaris i llogaters, i no un gran tenidor.

stats