D'on surt el quadre de l'1-O que presidia la reunió entre Puigdemont i el PSOE?

L'Eurocambra havia retirat la imatge d'una exposició sobre Catalunya a petició de Ciutadans

3 min
La imatge que ha retirat el Parlament Europeu

BarcelonaNo hi era Pedro Sánchez, però sí el número 3. I no era a Waterloo, però el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, es va desplaçar fins a Brussel·les per reunir-se amb Carles Puigdemont. Una fotografia fins ara inèdita en les files socialistes i que més enllà del detall de la negociació sobre la investidura té un significat en si mateixa: el "president" –tal com va destacar-ho el PSOE en el comunicat posterior– queda rehabilitat com a interlocutor i l'acord amb Junts és a tocar.

Més que una sola imatge de la trobada, el que es va difondre ahir va ser un vídeo on se certificava que a la reunió també hi havia Jordi Turull per part dels juntaires i Iratxe García-Pérez i Javier Moreno per part del PSOE. I s'hi intuïa també un altre detall no poc rellevant, el gran quadre al darrere del sofà on seia Puigdemont. Tot i que no apareixia sencer a les imatges, ràpidament es va identificar el seu contingut a les xarxes: una noia aixecant una urna de l'1-O.

El fet que els socialistes acceptessin una fotografia com aquesta presidint la trobada també forma part del simbolisme amb què els de Sánchez busquen acostar-se a Junts, de qui depenen per tirar endavant la investidura. I encara més si tenim en compte que el mateix quadre va ser censurat a Brussel·les a petició de Ciutadans. Fonts del PSOE expliquen que ni Cerdán ni els altres representants del partit es van sentir incòmodes per la presència del quadre.

Trobada entre el PSOE i Puigdemont a Brussel·les.

La fotografia de l'urna, que ha encès encara més els ànims de la dreta espanyolista, formava part d'una exposició sobre les contribucions de Catalunya al progrés social i polític europeus organitzada pel mateix Puigdemont i l'exconseller i ara també eurodiputat Toni Comín. L'Eurocambra, però, va retirar-la després de la denúncia dels taronges, que van al·legar que els eurodiputats de Junts no l'havien inclòs en el dossier amb què van sol·licitar l'autorització de la mostra. Junts va lamentar que el Parlament Europeu hagués "caigut en la trampa de l'autoritarisme".

La imatge va ser retirada dels plafons de l'exposició pels mateixos serveis de la cambra després que Puigdemont i Comín es neguessin a fer-ho en el termini que se'ls va donar. Els fets van tenir lloc el 5 de setembre i l'exposició es va acabar inaugurant sense la imatge de l'1-O, que segons Cs "avalava el referèndum inconstitucional" del 2017. Potser per això, tot i acceptar que la fotografia emmarqués la reunió d'ahir, en el vídeo difós pel PSOE no se n'aprecia el contingut.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant una reunió amb l'expresident Carles Puigdemont a Brussel·les

Sigui com sigui, les xarxes se n'han fet ressò i precisament l'eurodiputada de Cs Soraya Rodríguez és una de les que ha fet notar la seva indignació: "El PSOE es trasllada a Brussel·les per reunir-se amb un pròfug [...]. Ho fa en una sala amb una foto ampliada, retirada d'una exposició al Parlament Europeu per considerar-la apologia d'un delicte", ha denunciat. En el missatge, a més, inclou una fotografia de la mateixa sala, on sí que es veu el quadre, durant una reunió de Puigdemont amb el president Aragonès.

Els socialistes, però, han calibrat el desgast que els pot suposar tot plegat i han arribat a la conclusió que els compensa, encara que només sigui per tirar endavant la investidura. El camí per rehabilitar Puigdemont ja el va obrir amb una altra trobada amb la corresponent cobertura mediàtica la vicepresidenta espanyola i líder de Sumar, Yolanda Díaz, i el va continuar el PNB amb una imatge, aquest cop sí, davant la Casa de la República a Waterloo. Un gest que per al PSOE i Sumar, probablement, ja seria excessiu.

Asens, Puigdemont, Díaz i Comín abans de començar la reunió al Parlament Europeu.
L'expresident Carles Puigdemont i el president del PNB, Andoni Ortuzar, a Waterloo.
stats