Tribunals

La Fiscalia demana tres anys de presó per al director de l'oficina de Puigdemont

La jutge deixa Josep Lluís Alay a un pas del judici i li exigeix una fiança de 4.732 euros per un viatge a Nova Caledònia

ARA
2 min
Josep Lluís Alay, al centre, arribant a l'Audiència Nacional en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'historiador Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president Carles Puigdemont, haurà de seure al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona. La Fiscalia l'acusa d'haver pagat amb diners públics un viatge de caràcter "personal" el 2018 com a observador del referèndum de Nova Caledònia i demana per a ell tres anys de presó i fins a disset anys d'inhabilitació per exercir un càrrec a l'administració.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La jutge que investigava el cas, la titular del jutjat d'instrucció 28 de Barcelona, ha enviat la causa a judici després d'avaluar si imposa alguna mesura cautelar a Alay. Finalment, ha decidit mantenir-lo en llibertat amb càrrecs –li atribueix els delictes de malversació de diners públics i prevaricació– però li exigeix una fiança de 4.732,56 euros. La decisió es pot recórrer.

La fiança que la jutge ha imposat a Alay deriva dels diners que la Fiscalia considera que l'historiador hauria tret de les arques públiques per finançar el cost del viatge. Segons el ministeri públic, va ser el departament de Presidència qui va assumir la contractació del desplaçament, a càrrec del pressupost de l'oficina del president. La fiscal anticorrupció Teresa Duerto acusa Alay d'"abusar" de la seva condició de responsable de l'oficina fent servir diners públics per anar a Nova Caledònia a promocionar el projecte independentista d'una de les formacions polítiques del país, que va ser qui el va convidar a anar-hi.

Segons la fiscal, el viatge responia a interessos personals i "no existia cap raó que justifiqués el pagament amb càrrec a la seva dotació pressupostària pública". Inicialment la Fiscalia també es va querellar contra l'actual secretària del departament de Salut, Meritxell Masó, a qui responsabilitzava d'autoritzar les despeses del viatge mentre era secretària de Presidència. Però la jutge va arxivar aquesta part de la investigació.

Aquesta no és l'única causa judicial que arrossega Alay, que en té dues més de pendents: el jutjat d'instrucció 1 de Barcelona l'investiga dins del cas Volhov per haver desviat presumptament diners públics per finançar el Procés. L'Audiència Nacional també el manté investigat dins de la causa contra el Tsunami Democràtic. En canvi, el mateix tribunal va arxivar la investigació que li havia obert pel fet d'acompanyar Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya.

stats