Perfil

Iñigo Iruin, l'artífex del retorn de Gabriel i Serret

L'advocat basc, clau en la defensa de l'esquerra abertzale des dels anys 80, també lidera l'estratègia de Forcadell a Estrasburg

2 min
Iñigo Iruín en un roda de premsa a Catalunya aquest abril

VitòriaLa compareixença d'Anna Gabriel davant del Tribunal Suprem d'aquest dimarts, després de gairebé cinc anys d'exili a Suïssa, ha sigut un fet inesperat. Un dels elements més destacats d'aquest retorn sorpresa, però, ha sigut que l'advocat ha acompanyat l'exdiputada de la CUP per posar-se a disposició del magistrat Pablo Llarena no ha sigut Benet Salellas, que fins ara exercia la seva defensa, sinó Iñigo Iruin. Nascut a Donosti el 1953 i amb una llarga trajectòria professional com a advocat penalista i constitucionalista, és el mateix lletrat a qui ja va fer confiança l'exconsellera i diputada d'ERC Meritxell Serret, fins llavors defensada per Gonzalo Boye, en la seva tornada des de Bèlgica el març de l'any passat. I Iruin també va assumir a l'abril el lideratge de l'estratègia de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell per portar la seva condemna al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Per què l'independentisme català recorre a ell per combatre els efectes de judicialització? La seva trajectòria en dona algunes pistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sense la presència d'Iruin no es podrien entendre les decisions i els canvis estratègics, i el corresponent ajust legal, de l'esquerra abertzale des dels anys 80. I tampoc es podria escriure el relat de les batalles judicials crucials de l'independentisme basc que s'han succeït a l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem, el Constitucional i el TEDH. Excel·lent orador, l'advocat ho ha demostrat no només als tribunals, on s'ha guanyat el reconeixement dels magistrats, sinó també a les tribunes parlamentàries –militant d'Herri Batasuna, va ser parlamentari basc (1984-2001) i senador (1989-1993)–. Una oratòria basada més en l'argumentari, els fonaments i el fons legal, que no pas en la loquacitat. Gens amic dels maximalismes i capaç de trobar forats a les parets legals en benefici dels seus defensats, si no és possible guanyar, almenys malda per arribar a acords.

Reservat i caut, dirigents abertzales com Arnaldo Otegi (cas Betaragune) han recorregut a ell per a les seves defenses. Va portar casos com els tancaments dels diaris Egin i Egunkaria i també ha hagut d'enfrontar-se i ser el dit acusador de personatges tan sinistres com el general Rodríguez Galindo, condemnat pel segrest, la tortura i l'assassinat de Josean Lasa i Joxi Zabala, o en judicis per altres casos de tortures com les infligides a Mikel Zabaltza. I no li ha sigut gens fàcil. No només ha vist la mort copejar altres persones, sinó que també l'ha tingut molt pròxima. Estava present quan el 1989 van assassinar a l'Hotel Alcalá de Madrid Josu Muguruza i van ferir de gravetat Iñaki Esnaola.

Fa cinc anys es va enfrontar a l'Audiència de Donosti al seu amic Miguel Castells; com ell, un altre dels advocats referents a la història de l'esquerra abertzale. Iruin exercia l'acusació particular i Castells era el defensor d'un home acusat de matar el seu fill de 13 anys. "Si hi ha tant de públic avui aquí és perquè realment es tracta d'un duel jurídic de primer nivell", van ser les paraules del fiscal Jorge Bermúdez. El seu reconegut prestigi, a banda de raons de confiança política, explicarien la decisió de Gabriel, però també la de Serret i Forcadell.

stats