Junqueras treu pit per l'espionatge: "Saben que ERC pot guanyar"

Albiach avisa que el PP serà el gran beneficiat si els republicans trenquen amb el govern espanyol

ARA
2 min
Junqueras, a l'acte d'ERC a Reus

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha mirat de capgirar el discurs sobre l'espionatge que ha sofert l'independentisme. Ha assegurat que viu "amb orgull" que els espiïn i ha afirmat que si ho fan és perquè saben que els republicans poden guanyar. "Si ens espien és que ens tenen por", ha reblat el màxim dirigent d'Esquerra. I ha afegit: "Saben que podem construir la República Catalana, i que podem fer una república molt millor que la seva monarquia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras també ha tirat d'ironia per deixar clar que l'espionatge no els va servir per impedir el referèndum de l'1-O. "Ens espien, ens persegueixen, ens empresonen, ens volen fer callar, ens volen prendre les cases on viuen els nostres fills. D'acord, ho fan, des de fa molt de temps. Però d'urnes no en van agafar ni una", ha presumit en una trobada de representants d'ERC celebrada a Reus per començar a preparar les eleccions municipals del 2023.

En l'acte també hi ha participat telemàticament la secretària general del partit, Marta Rovira, exiliada a Suïssa, que s'ha expressat en la mateixa línia que Junqueras. Així, la número 2 dels republicans ha opinat que ERC és "una amenaça" per a l'statu quo perquè representen "el canvi". "Això els obliga a veure què estem pensant, quines idees tenim, on arribarem, però no tindran prou aparells per saber què és el que preparem a nivell municipal i territorial, perquè serem imparables. Ja poden anar fent", ha dit. En clau catalana, Rovira també ha sostingut que els republicans són "l'alternativa" que vol "transformar" la societat i que "moltes vegades la sociovergència bloqueja el canvi", en referència a Junts i el PSC.

Davant les advertències d'ERC que el seu suport al govern espanyol perilla, els comuns han instat la formació de Junqueras a calibrar la seva estratègia. La coordinadora general de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, ha avisat a ERC que “si fa pagar” al govern espanyol el Catalangate això “acabarà perjudicant la gent” i beneficiant el PP. Durant el consell nacional dels comuns, que s’ha fet aquest dissabte a la seu del partit, a Barcelona, Albiach ha afirmat que els populars “s’estan fregant les mans” davant de la possibilitat que ERC trenqui amb l'executiu espanyol, i que si acaba passant ho celebraran amb un “calorós i sonor aplaudiment” al Congrés. Per aquest motiu, ha demanat als republicans que no cometin “el mateix error” que van cometre votant contra la reforma laboral, abans de defensar que cal “saber tota la veritat abans d’assenyalar amb el dit” per tal que la crisi provocada per l’espionatge “no es tanqui en fals”.

Enmig de la polèmica desfermada pel Catalangate, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha criticat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per haver demanat diàleg amb el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, però "no practicar-lo" a Catalunya. En un acte a la seu del partit sobre Europa, l'exministre ha donat suport a Aragonès per reclamar aquesta negociació amb l'Estat, però li ha exigit que també s'obri al "diàleg entre catalans". 

stats