Política Procés 05/11/2021

L'ANC convocarà eleccions per rellevar la direcció a finals d'abril

L'advocada Dolors Feliu, la primera candidata a postular-se per al nou secretariat

3 min
Elisenda Paluzie, David Fernández, Patrícia Sierra i Carles Xavier Gómez

BarcelonaL'ANC posa en marxa la maquinària electoral amb la voluntat d'escollir el nou secretariat a finals d'abril. Segons ha pogut saber l'ARA, l'Assemblea tornarà a celebrar els comicis a la primavera, com era habitual, després que l'any passat s'ajornessin fins al juny pel coronavirus perquè el confinament impedia les reunions de les territorials per avalar les candidatures i fer els actes electorals previstos estatutàriament, cosa que l'entitat considerava que podia lesionar els drets de qui es postulava per formar part de la direcció i dels electors a conèixer-los. Ara amb la pandèmia ja de baixada, l'ANC vol celebrar l'assemblea general ordinària (AGO) a finals de març o principis d'abril i les eleccions a finals d'aquell mes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho confirma la seva presidenta, Elisenda Paluzie, que admet que estan treballant amb aquest calendari i que aquest mandat, per tant, "durarà menys de dos anys" però que "encara no hi ha una data concreta" per celebrar l'AGO perquè estan pendents de trobar el recinte que reuneixi les condicions necessàries per acollir l'acte per l'alt nombre de representants que hi acudeixen. "Ens falta trobar el pavelló on fer-la i esperem tancar-ho ben aviat", remarca.

La màxima dirigent de l'entitat ja no podrà concórrer en aquestes eleccions, perquè ja ha esgotat els dos mandats de dos anys que estableixen els estatuts després que amb la presidència de Jordi Sànchez ja es passés de tres a quatre anys. Una limitació que afecta els 77 membres del secretariat i que farà que pesos pesants del comitè permanent, com el vicepresident, David Fernández; la secretària, Patricia Sierra, o el responsable de comunicació, Adrià Alsina, que ja va optar a la presidència el 2018, hagin de deixar la direcció de l'entitat. De fet, la meitat, si fa no fa, dels 77 membres del secretariat hauran d'abandonar la direcció perquè ja hi porten quatre anys. "Els pròxims mesos animarem la gent a presentar-s'hi", assenyala Paluzie.

Qui sí que es presentarà al secretariat (els candidats no poden dir que es presenten a càrrecs orgànics i és el nou secretariat qui els escull) amb la voluntat de presidir l'entitat és l'advocada Dolors Feliu Torrent, que el març del 2019 va ser nomenada directora general de Drets i Assumptes Constitucionals i que abans de l'estiu va deixar el càrrec. Ho confirma a l'ARA la jurista, que no amaga que li fa "molta il·lusió" fer aquest pas. "Ara m'hi puc presentar, perquè els estatuts estableixen que és incompatible formar part del secretariat si ocupes un alt càrrec", exposa abans d'admetre que li agradaria encapçalar l'entitat. "És una opció que no descarto si rebo el suport dels votants", afirma.

Nascuda a Roda de Ter el 1964, Feliu és llicenciada en dret per la UB, mestratge en dret públic de Catalunya per la UAB i postgrau en hisenda autonòmica i local de la UB. De gener del 2011 fins a principis del 2019 va ser directora general de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica de la Generalitat. Anteriorment va exercir com a advocada de la Generalitat i va participar en la defensa de l’estatut el 2006 davant del TC espanyol, així com en la defensa dels recursos d’inconstitucionalitat i conflictes de competència.

Feliu va ser militant de CDC i després del PDECat del 2008 al 2018 i va ser membre del consell nacional i del consell de Barcelona. El 2015 es va presentar a la llista de Junts pel Sí, però anava de número 46 per Barcelona i no va obtenir l'escó. Sí que va sortir escollida aquest diumenge en les eleccions a l'assemblea de representants del Consell per la República. A part dels 40 càrrecs electes independentistes escollits, la prestigiosa advocada va ser un dels 81 representants de la ciutadania més votats després de presentar-se per la circumscripció del districte de Sant Martí de Barcelona.

stats