Política Procés 18/01/2023

L'independentisme acorda una treva per demostrar que el Procés no s'ha acabat

La cimera hispano-francesa permet una foto unitària de partits i entitats

2 min
Les entitats convocants de la protesta contra la cimera hispano-francesa

BarcelonaLes ferides de l'1-O han esquerdat la unitat dels partits i les entitats independentistes, però el moviment surt aquest dijous al carrer en una mobilització conjunta per demostrar que el Procés no s'ha acabat. L'Assemblea, Òmnium i el Consell de la República, juntament amb una trentena d'entitats més, han convocat una protesta que començarà a les 9 h davant les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch i que compta amb el suport d'ERC, Junts i també la CUP. La concentració no servirà per redreçar les divergències estratègiques, que s'han fet visibles amb la reforma del Codi Penal, però els convocants sí que volen que serveixi per exhibir múscul, com ja han fet en tantes altres ocasions. Que es torni a repetir aquella màxima que ja s'ha convertit en un clàssic: el carrer sempre hi és. L'objectiu és desmentir el govern espanyol, que no es cansa de repetir que Catalunya ha entrat en una nova etapa que ja no passa per desafiar l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha insistit aquest dimecres en una entrevista a Telecinco que el Procés "s'ha acabat" i que les formacions independentistes "no ho tornaran a fer". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha trigat a replicar-lo. El cap de l'executiu ha acusat el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, "d'utilitzar" la cimera hispano-francesa per "poder-se defensar davant dels atacs de la dreta" en "la seva batalla política". "El govern espanyol no és ningú per certificar quin ha de ser el futur de Catalunya", ha avisat Aragonès, que ha remarcat que l'independentisme "continua la seva lluita política".

La cimera, però, no s'ha escapat d'una nova polèmica dins l'independentisme. La presència del cap de l'executiu català, que actuarà només com a amfitrió i no participarà en la trobada bilateral entre Sánchez i Macron, ha fet que tant Junts com la CUP hagin qüestionat que no sigui amb els manifestants. També ho ha fet i amb més contundència l'ANC, l'actor que s'ha mostrat més bel·ligerant amb l'aposta pel diàleg d'ERC i que va provocar que el mateix Aragonès es desmarqués de la manifestació de l'última Diada. La seva presidenta, Dolors Feliu, ha augurat que es xiularà Aragonès en la protesta. "Les contradiccions a vegades passen factura; la gent pot fer el que vulgui perquè hi ha llibertat d'expressió", ha subratllat en una entrevista a Ràdio Estel. La màxima dirigent de l'entitat ha carregat contra Aragonès perquè "es posa davant de la gent que protestarà" i li ha tornat a demanar que no assisteixi a la cimera perquè fer-ho "desvirtua" el missatge de la protesta que hi haurà a fora del MNAC. Entre els manifestants hi haurà una àmplia delegació d'Esquerra, encapçalada pel seu president, Oriol Junqueras.

"Aquí no s'ha acabat res"

Més conciliador s'ha mostrat el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha considerat la manifestació de demà com una "gran oportunitat" per activar la unitat i la mobilització de l'independentisme. "M'agradaria que fos un punt d'inflexió per avançar i que l'independentisme marqui un itinerari", ha afirmat en una entrevista a TV3. Precisament Turull i la presidenta del partit, Laura Borràs, han enviat una carta a la militància on criden a assistir a la manifestació per dir a Pedro Sánchez que "aquí no s'ha acabat res", que és el lema de la manifestació.

stats