Judicialització
Política Procés 15/10/2022

"No ens fan por!": l'ANC acampa a la plaça Catalunya contra la justícia espanyola

La presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, afirma que l'única "solució" contra la repressió és la independència

3 min
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, amb les tendes de l'acampada de l'entitat a la plaça de Catalunya de Barcelona

BarcelonaCinc anys després de l'empresonament dels Jordis, tres anys després de la sentència contra els líders del Procés i el mateix dia que es compleixen 82 anys de l'afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys. L'ANC ha donat aquest migdia el tret de sortida a una acampada a la plaça Catalunya de Barcelona amb l'objectiu de denunciar la repressió judicial contra l'independentisme. La iniciativa, que durarà dos dies i tindrà xerrades i intervencions de persones represaliades, forma part de la campanya Nosaltres acusem, amb la qual l'entitat busca forçar una comissió d'investigació al Parlament sobre la causa general contra el moviment. L'objectiu final: que l'informe que se'n derivi es faci arribar al Consell d’Europa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Què es pensaven? Que ens reprimirien i no diríem res? Què es pensava l'Estat?", s'ha preguntat la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, des de l'escenari on s'ha llegit el manifest. "Que perquè hem estat afusellats [...], exiliats, encausats als tribunals i engarjolats [...] aconseguirien fer-nos por? Es pensen que ens faran por? Us fan por?", ha preguntat al públic que l'escoltava amb cadires al centre de la plaça. "No!", han respost a l'uníson. "No ens fan por!", ha confirmat Feliu. La líder de l'Assemblea ha deixat clar que, més enllà de l'objectiu de la campanya, l'acampada busca donar visibilitat al moviment i evitar que els més de 4.000 represaliats –segons el recompte de l'ANC– caiguin en l'oblit. A diferència de les darreres ocasions, el seu discurs ha aparcat la crítica als partits, però ha deixat clar que només hi ha una "solució" a la repressió: la independència.

Els membres del secretariat de l'ANC després de donar per iniciada l'acampada a la plaça Catalunya

En un extrem de la plaça, al costat de la font, l'entitat ha muntat una trentena de tendes que ha encerclat amb tanques de plàstic. És allà on l'entitat preveu que un centenar de persones dormin aquesta nit. També s'han instal·lat diverses carpes, algunes de les quals han servit durant l'acte inaugural per protegir del sol els assistents, la majoria d'edat avançada. "Som la gent dels cabells grisos els que hem d'iniciar aquesta revolució!", els ha animat el vicepresident de l'ANC, Jordi Pessarodona. De moment, l'objectiu del cap de setmana és "fer palès que nosaltres acusem la justícia espanyola", ha insistit Lluís Sobrevia, membre del secretariat i responsable del grup de treball de la campanya. Ell ha estat l'encarregat d'explicar que cal pressionar el Parlament per fer un "acte de sobirania" i començar a "donar comptes" de la repressió amb una comissió d'investigació. Per fer-la possible, l'ANC recollirà firmes i preveu portar-les totes a la cambra amb una manifestació al mes de febrer.

Partits i entitats apel·len a la memòria de Companys

L'ANC no ha sigut l'única que aquest dissabte s'ha girat contra la repressió, que al matí ha estat present en els discursos de partits i entitats en la tradicional ofrena floral en homenatge de Companys a Montjuïc, en la qual també ha participat el PSC. El president Pere Aragonès, per exemple, ha apel·lat al llegat "antifeixista" de l'expresident per plantar cara a "l'extrema dreta". "Si oblidem que va existir el feixisme, el feixisme torna", ha dit, mentre que el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha comparat l'afusellament de Companys amb la judicialització del Procés: "Ara segurament no ho fan amb escamots d'afusellament, ara ho fan amb escamots vestits amb toga". L'objectiu, ha remarcat, és el mateix: "Escalfar les institucions catalanes i les seves persones".

Aragonès apel·la a la "memòria antifeixista de Catalunya" per "plantar cara a l'extrema dreta" en l'homenatge a Lluís Companys

L'independentisme ha demostrat un cop més, però, que la denúncia de la repressió és una de les poques coses que l'uneix. Si bé el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reivindicat ERC com la "casa comuna" dels que "estimen Catalunya, la república, la independència i la justícia", el diputat de la CUP Carles Riera ha lamentat que les institucions de la Generalitat estan "plegades" davant l'Estat i el capital. En un punt intermedi, la vicepresidenta d'Òmnium, Mònica Terribas, ha reclamat "generositat" a l'independentisme en el "nou marc que necessitem obrir". I mentrestant l'ANC, també present a l'homenatge, ha reclamat prémer l'accelerador cap a l'estat propi perquè l'afusellament de Companys no sigui "en va", una reflexió que també ha fet Junts. El full de ruta compartit continua, malgrat la repressió, camí de convertir-se en una quimera.

stats