Política Procés 30/11/2023

Bolaños assegura que la Comissió Europea no té "cap preocupació" sobre l'amnistia

El PSOE contraataca el relat del PP a Brussel·les i defensa la "constitucionalitat" de la mesura davant de Reynders i Jourová

3 min
El ministre Félix Bolaños, ahir en roda de premsa al Congrés.

Brussel·lesEl PSOE contraataca a Brussel·les en defensa de l'amnistia i fa front a l'ofensiva del PP. El ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, ha viatjat aquest dijous fins a la capital comunitària i, després de reunir-se amb membres de la Comissió Europea, entre els quals el de Justícia, Didier Reynders, ha assegurat que Brussel·les no té "cap preocupació" sobre la mesura d'amnistia que el govern espanyol ha pactat amb els partits independentistes. En aquest sentit, ha insistit en una roda de premsa que la llei d'amnistia és "completament constitucional" i "d'acord amb els valors de la Unió Europea".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La visita del ministre a la capital comunitària representa un intent de contrarestar el relat del PP i els seus socis europeus a les institucions comunitàries, que consideren l'amnistia una vulneració de la separació de poders i ja equiparen Espanya amb Hongria. Els socialistes no estan disposats a quedar-se quiets: igual que la dreta espanyola, també volen guanyar el relat a Europa.

En aquesta línia, Sánchez compareixerà al Parlament Europeu el 13 de desembre a Estrasburg com a president del país que ostenta aquest semestre la presidència de torn del Consell de la UE, on està previst que defensi la feina feta al capdavant de la institució i aprofiti per justificar els acords que li han permès revalidar la presidència espanyola.

Crítiques al PP

El mateix Bolaños ha aprofitat la posada en escena d'aquest dijous a Brussel·les per carregar contra les crítiques de la dreta espanyola als acords d'investidura i ha destacat que el PSOE prefereix "parlar" amb Brussel·les sobre aquestes qüestions sense fer "soroll". Ha lamentat que el PP "perjudiqui la reputació d'Espanya", especialment en el debat del Parlament Europeu que van forçar els populars, Ciutadans i Vox dimecres de la setmana passada. "Oposar-se políticament a l'amnistia és legítim, però que no juguin amb el bon nom d'Espanya. Aquí es demostra qui és patriota", ha resumit Bolaños, que també ha insistit que l'amnistia és un "afer intern" d'Espanya.

Tot i això, cal recordar que el govern espanyol ha enviat l'esborrany de la mesura de gràcia a la Comissió Europea i els serveis jurídics de l'executiu comunitari ja l'estan analitzant. A més, el comissari de Justícia, de la mateixa família política de Ciutadans i pròxim al partit taronja, va enviar una carta a principis de mes al govern espanyol en què li demanava que li enviés informació. Aquest moviment de Reynders va ser sorprenent: no només perquè les institucions europees solen actuar amb prudència en aquests temes, sinó també perquè la mesura de gràcia encara no està aprovada.

Per assenyalar els populars, Bolaños també ha posat damunt la taula la falta de renovació del Consell General del Poder Judicial, per la qual cosa Europa ja ha tocat la cresta a l'Estat. Per al ministre de Presidència, això sí que ha estat important en les reunions que ha mantingut aquest dijous a Brussel·les, en què -més enllà de Reynders- també s'ha trobat amb la vicepresidenta de la Comissió Europea i titular de Transparència, Věra Jourová. La renovació, ha remarcat el ministre, continua encallada "per culpa del PP": aquest mateix dilluns farà cinc anys que està en funcions. Segons Bolaños, l'amnistia ha ocupat un temps molt "menor" de les reunions.

Sánchez defensa el mediador i Feijóo exigeix saber qui és

Per la seva banda, dos dies abans de la trobada entre Junts i el PSOE a Ginebra, Sánchez ha sortit a defensar en una entrevista a La 1 la figura del verificador internacional que supervisarà les negociacions perquè "pot ajudar a arribar a acords". També ha admès que l'amnistia "no era el pas següent que volia fer, però és coherent". "En política s'ha de triar entre les solucions ideals i les possibles", ha dit.

D'altra banda, Feijóo ha denunciat "la humiliació" que suposa la negociació del PSOE amb Junts "a l’estranger". "Exigim saber la veritat d’on s’està governant Espanya. Per què Espanya ha de negociar el seu futur a l'estranger? Qui són els mediadors? Què negocia? Qui ho pagarà?", s'ha preguntat en una intervenció aquest dijous.

Sobre aquesta qüestió, tant Junts com el PSOE mantenen l'hermetisme. Sánchez només s'ha limitat a dir que en un futur es farà pública la identitat del mediador i Bolaños s'ha dedicat a rebaixar aquest mecanisme de negociació: "És un acompanyant".

stats