Puigdemont amenaça Sánchez amb una moció de censura abans de la reunió de dissabte a Suïssa

En una conversa informal amb el president del PPE adverteix que es pot alinear amb els populars durant la legislatura si "no hi ha avenços"

2 min
01. Félix Bolaños i Oriol Junqueras.02. Santos Cerdán i Carles Puigdemont.

BarcelonaLa primera reunió entre el PSOE i Junts amb la presència del mediador serà dissabte a Suïssa: així ho expliquen diverses fonts properes a la negociació consultades per l'ARA, malgrat que oficialment els dos partits volen mantenir l'hermetisme. Es tracta de la primera trobada que tindran les dues parts, en compliment de l'acord que van subscriure per a la investidura. La idea és posar sobre la taula les posicions de partida dels dos partits: Junts defensarà el referèndum d'autodeterminació en el marc de l'article 92 de la Constitució mentre que els socialistes l'statu quo actual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, que és qui probablement serà a Suïssa en representació del PSOE el cap de setmana, ha assegurat en declaracions als mitjans de comunicació que es tractarà d'una reunió de "treball": "No és la primera ni serà l'última", ha afirmat, remarcant que tot plegat ja està previst a l'entesa d'investidura.

Aquestes converses estaran monitoritzades, segons fonts consultades, per un equip de mediació vinculat a una organització suïssa que es dedica a aquesta tasca. No és el primer cop que l'independentisme recorre a aquest tipus d'entitats per negociar amb l'Estat: tal com va explicar l'ARA, a finals de l'any 2018, tant Junts com Esquerra es van assessorar amb l'entitat HD Centre for Humanitarian Dialogue, que també va participar en les converses per posar fi a ETA. És a dir, l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que ha facilitat l'acostament entre Junts i el PSOE en aquesta negociació per a la investidura, ja va tenir contacte també amb aquesta organització. ¿Serà la mateixa organització ara la que acollirà les converses amb el PSOE? Les parts no ho confirmen ni desmenteixen.

Ara bé, abans de la trobada, l'expresident Carles Puigdemont ha volgut enviar un missatge al president espanyol, Pedro Sánchez. Després de ser seleccionat ahir dimarts com un dels 28 personatges més influents d'Europa per la revista Politico, va amenaçar el líder socialista amb una moció de censura, de tombar-li els pressupostos o d'aliniar-se en certs temes amb el PP, com podria ser el suport a Israel. Segons publica aquest mitjà, així l'hi va traslladar al president del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, en una conversa informal en la cerimònia d'ahir dimarts a la nit. Va assegurar-li que tot això està sobre la taula si no hi havia "avenços" amb el PSOE, tal com reflecteix l'acord d'investidura de Sánchez. Ara bé, sobre una eventual moció de censura també va ironitzar: caldria que, abans, el PP el deixés de tractar com un "terrorista". Cal tenir en compte, a més, que qualsevol escenari de moció de censura també requeriria sumar amb Vox, de qui l'expresident es desmarca. És més: poc després de conèixer les declaracions se n'ha desmarcat el mateix president del PP, Alberto Nuñez Feijóo, en la seva entrada a la sessió del Congrés dels Diputats: "No podria acceptar les seves condicions perquè són il·legals i atempten contra la Constitució i la igualtat dels espanyols".

De fet, oficialment, l'oficina de premsa de l'expresident Puigdemont ha matisat que li va deixar clar que "sostindria el govern" del PSOE "en funció del compliment dels acords" i manifesta que en cap cas es van establir propostes formals ni cap negociació. "Són política ficció mentre es mantingui l'actual actitud del PP en relació amb Catalunya i la connivència amb Vox", es reafirma.

stats