Política Procés 09/03/2023

El PSOE maniobra per eliminar referències del Catalangate de l'informe de l'Eurocambra

El PP, Vox, Cs i els socialistes volen treure del document que l'Estat va espiar 65 líders independentistes

2 min
Pere Aragones mirant el mòbil

Brussel·lesLes maniobres de l'espanyolisme per evitar que l'Eurocambra investigui el Catalangate i en tregui conclusions crítiques contra l'Estat continuen. Aquest dijous, el PSOE, el PP, Vox i Ciutadans han tornat a carregar contra l'informe preliminar de la comissió Pegasus del Parlament Europeu i han presentat esmenes per intentar que se'n retirin referències al Catalangate. Concretament, els quatre partits espanyolistes han coincidit a demanar que s'elimini el punt del text que assegura, tal com va informar CitizenLab, que Espanya va espiar fins a 65 líders independentistes amb el programa informàtic Pegasus i no només 18, tal com ha admès fins ara el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'eurodiputat socialista Ibán García del Blanco ha tornat a carregar de manera contundent contra la redactora de l'informe, la liberal Sophie In't Veld. Ha criticat que hagi presentat un escrit amb "deficiències serioses" i sense tenir en compte "l'equilibri sagrat" entre el respecte "pels drets individuals i a la intimitat i la seguretat nacional". També ha lamentat que, segons ell, s'assimili l'actitud d'alguns estats, com Polònia o Hongria, amb la d'Espanya.

"S'ha passat per la picota, com si es tractés gairebé d'un procés inquisitorial, alguns governs, i no tots hem actuat de la mateixa manera", ha reblat García del Blanco. La realitat és, però, que el govern espanyol i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) s'han negat a col·laborar amb la investigació de l'Eurocambra i la mateixa comissió Pegasus els ho retreu de manera reiterada. De fet, aquesta és una de les esmenes més destacades que ha presentat l'eurodiputada d'Esquerra Diana Riba, que forma part del grup dels Verds.

Al seu torn, l'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha posat en dubte la credibilitat de la investigació de CitizenLab i ha qualificat el terme Catalangate de "propaganda". A més, com García del Blanco, ha acusat la comissió Pegasus de l'Eurocambra d'actuar com "la Inquisició" a l'hora d'investigar l'estat espanyol, una comparació que ha causat estupefacció al president del comitè, el conservador Jeroen Lenaers.

Pel que fa al PP, entre altres esmenes, vol que quedi clar en el text que l'espionatge "va coincidir amb el referèndum il·legal sobre la independència que va causar greus desordres" per desmuntar l'argument de l'informe preliminar de l'Eurocambra que evidencia que la seguretat nacional no estava en perill.

Vox també vol retirar el fet que es va espiar el telèfon mòbil de l'advocat Gonzalo Boye poc després que es detinguessin els seus defensats –fet que vulnera el dret a defensa– i pretén que quedi clar que els eurodiputats de Junts són "uns fugitius" de la justícia espanyola per haver intentat perpetrar un "cop d'estat" el 2017. D'altra banda, el grup de l'Esquerra vol afegir que l'espionatge a l'independentisme s'ha fet en altres països comunitaris, com Bèlgica, Alemanya o França, i que han estat espiats tota mena de membres de la societat civil, com activistes i advocats.

Un dels punts de discussió del comitè és si cal recomanar o no la prohibició a la Unió Europea del programa informàtic d'espionatge Pegasus. En aquest sentit, l'expresident Carles Puigdemont, en la mateixa línia que els Verds o l'Esquerra, ha subratllat que és un "perill" per la impossibilitat de controlar-lo i que el seu ús és incompatible amb el respecte pels drets fonamentals del bloc comunitari. "El programa pot ser utilitzat pels estats, però no hi ha cap prova que demostri que pugui ser objecte de control, i això és la base de l'amenaça", ha defensat.

stats