Política Procés 04/12/2022

Ubasart demana "rigor" en la reforma de la malversació i subratlla que la corrupció ha d'estar penada

Albiach avança que Unides Podem esmenarà la reforma del Codi Penal per "blindar el dret a protesta"

2 min
La consellera de Justícia de la Generalitat, Gemma Ubasart.

La possible modificació del delicte de malversació rebaixaria substancialment les penes –de fins a 12 anys de presó– a què s'enfronten els exiliats i una trentena de càrrecs del sottogoverno, però dirigents del PSOE i del PP, i també d'Unides Podem, s'han mostrat en contra d'introduir qualsevol canvi alertant que se'n podrien beneficiar els investigats i condemnats per corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Enmig d'aquest debat, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha demanat "rigor" en el debat sobre la reforma del delicte de malversació. En una entrevista a La Vanguardia ha dit que si hi acaba havent una modificació ha de ser "molt quirúrgica" i "ben orientada perquè no sigui que la corrupció no està penada". "És un debat interessant i hauríem de poder-lo fer des del rigor i no des d'una batalla partidista", ha afegit. La fórmula que reclama ERC aniria en la línia de fer marxa enrere en el canvi que va introduir el PP el 2015 i que permet la condemna per aquest delicte sense haver-se lucrat personalment.

En una entrevista a l'agència Europa Press, la presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, també ha dit que caldrà estudiar amb deteniment la proposta que han posat sobre la taula els republicans. Després de subratllar que ERC és qui està liderant aquest tema, ha afegit que el seu espai polític "podria veure amb bons ulls" una reforma que eliminés la modificació que va fer el PP el 2015 d'aquest delicte, ja que considera que el va convertir en "un calaix de sastre". També ha avisat que la reforma de la malversació s'ha de fer de manera molt rigorosa i escrupolosa, perquè "no pot anar encaminada a la impunitat dels corruptes", per la qual cosa ha destacat que UP estudiarà la proposta dels republicans.

Esmenes parcials fins al 9 de desembre

Albiach ha avançat que Unides Podem presentarà al Congrés una esmena a la proposició de llei que van presentar juntament amb el PSOE per reformar el Codi Penal, que inclou la derogació del delicte de sedició i modificar el de desordres públics agreujats, i ha explicat que aquesta esmena buscarà "blindar el dret a protesta". Així, ha concretat que el grup parlamentari d'Unides Podem, encapçalat pel dirigent dels comuns Jaume Asens, s'ha reunit amb diverses entitats que els han exigit anar "més enllà en la garantia i l'assoliment de drets" relatius al dret de protesta.

"Crec que també és responsabilitat de les forces polítiques recollir i escoltar les propostes que es facin i avançar en aquest dret", ha afirmat Albiach, que no ha concretat en quin sentit anirà aquesta esmena, ja que ha assegurat que encara estan estudiant la millor manera de fer-ho. Els grups parlamentaris tenen fins al 9 de desembre per registrar les esmenes parcials després que la cambra baixa ja hagi debatut i rebutjat les esmenes a la totalitat que van presentar PP, Vox, Cs, Junts i la CUP.

Ubasart ha assegurat que la derogació de la sedició era "una necessitat" que "arriba tard", mentre que ha demanat "prudència" amb relació al delicte de desordres públics agreujats. "Agafem la qüestió amb prudència, una cosa és el text que entra al Congrés i una altra el que surti del tràmit parlamentari, i finalment com l'apliquin els jutges, que ha de ser coherent amb el respecte als drets fonamentals i ha de garantir el dret a protesta", ha advertit.

stats