Independentisme
Política Procés 12/03/2023

Vot en blanc o nul, l'alternativa a la llista cívica de l'ANC

La Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista aborda la creació d'una nova candidatura

2 min
Dolors Feliu, amb Mònica Terribas d'Òmnium, Carme Garcia, del Consell per la República, i l'expresidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie

BarcelonaLa llista cívica que planteja l'ANC de cara a les pròximes eleccions al Parlament ha sacsejat internament l'entitat. Les quinze dimissions al secretariat i la sortida de Jordi Pesarrodona de la vicepresidència, i aquesta mateixa setmana del secretariat, demostren fins a quin punt aquesta qüestió divideix la direcció de l'Assemblea. Com era d'esperar, doncs, la confecció d'una quarta candidatura independentista s'ha debatut a la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista, que sota la tutela de l'ANC ha aplegat una seixantena d'entitats aquest cap de setmana a la UPC de Barcelona. Aquesta conferència és l'avantsala del futur Pacte Nacional per la Independència de la Societat Civil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la ponència sobre el front institucional, representants d'aquestes associacions, però també socis de l'entitat, han posat sobre la taula una alternativa a la llista cívica: el vot en blanc o nul als propers comicis si els partits independentistes no es comprometen a aixecar la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017. Aquest sector aposta per posar-ho en marxa ja a les eleccions municipals i espanyoles com a banc de proves abans de les catalanes. Un vot nul que fins i tot alguns participants en la conferència han defensat que es faci amb paperetes del referèndum de l'1-O per posar en relleu el seu sentit independentista. "No tot són suports a la llista cívica, també hi ha altres propostes que van més enllà o que són diferents", ha reconegut Uriel Bertran, coordinador d'Estratègia i Discurs. 

La direcció de l'entitat, però, continua defensant la necessitat de la llista cívica per trencar l'immobilisme dels partits independentistes, com va subratllar en una entrevista a l'ARA la seva presidenta, Dolors Feliu. Els partidaris d'impulsar una llista cívica en forma d'agrupació d'electors consideren que la pota institucional ha fallat i que cal crear un instrument polític per fer efectiva la DUI. Durant el debat d'aquest cap de setmana, alguns fins i tot han exigit que es reclami proclamar la independència si els vots d'aquest quart partit són imprescindibles per triar la presidència de la Generalitat. Sense tibar tant la corda, els defensors de la llista cívica creuen que pot servir, si més no, per recuperar la unitat estratègica en un context de màxima divisió de l'independentisme, que s'ha esquerdat al Parlament, tot i tenir-hi majoria.

A la cloenda de la conferència, a la qual ha assistit la vicepresidenta d'Òmnium, Mònica Terribas, i Carme Garcia, del Consell per la República, Feliu ha admès que existeixen "diferents punts de vista", però ha ressaltat que "quan treballem units multipliquem la nostra força". La societat civil també busca punts en comú perquè les posicions segueixen molt dividides. Especialment amb la llista cívica.

stats