Política 19/06/2014

Tret de sortida a l'acte de proclamació: Joan Carles entrega el faixí de capità general a Felip VI

El nou rei, visiblement emocionat, rep la insígnia que el fa cap suprem de les forces armades espanyoles, tal com estableix la Constitució

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Joan Carles I col·loca el faixí de capità general al seu fill, Felip VI / EFE

MadridTret de sortida a l'acte de proclamació de Felip VI. Amb 10 minuts de retard respecte de l'horari previst, dos quarts de 10 del matí, Joan Carles ha entregat al seu hereu el faixí vermell de seda de capità general a la sala d'audiències del Palau de la Zarzuela, tal com estableix la Constitució. El nou rei es converteix així en el cap suprem de les forces armades espanyoles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Felip de Borbó i Grècia ha optat per un vestit blau marí de gala de l'exèrcit de terra amb la banda de capità general per acudir a l'acte de proclamació com a cap d'estat. El vestit és molt similar al que ja va lluir pel seu casament, el 2004.

L'acte ha estat purament militar: a part de la família reial, només hi havia dos civils a la sala, la resta eren càrrecs de l'exèrcit espanyol. Felip VI estava visiblement emocionat, molt tibat, al costat del seu pare, que ha deixat la crossa un moment per fer-li entrega de de la faixa vermella.

Seguint el nou protocol. El flamant rei ha fet un petó a la seva dona, la nova reina Letícia; a la princesa d'Astúries i hereva a la Corona, Elionor; a la filla petita, Sofia, i després a l'antiga reina, a Elena de Borbó i a Froilà. Victòria, la filla d'Elena, no ha assistit a la cerimònia.

Joan Carles no serà al Congrés en el moment que les dues cambres beneeixin el nou rei, però sí en la recepció al Palau Reial.

Al Congrés ja han arribat gairebé tots els convidats. En total hi ha uns 600 parlamentaris més un centenar de convidats, entre ells, els presidents autonòmics i expresidents espanyols. El president de la Generalitat, Artur Mas, finalment assistirà a la jura, però ha entrat per una porta diferent de la resta de polítics. Mas ha entrat per la porta del pati del Congrés i ha saludat. No ha fet declaracions.

stats