Política 10/05/2016

El programa conjunt de Podem i IU defensa un referèndum amb "garanties" a Catalunya

Els dos partits plantegen la convocatòria d'una consulta a través de "l'empara de l'article 92 de la Constitució"

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
L'apartat del programa de mínims entre Podem i IU sobre el dret a decidir. ARA

MadridL'acord entre Podem i IU de cara al 26-J estableix que els dos partits faran campanyes diferenciades i defensaran els respectius programes del 20-D. Amb tot, han pactat un "programa de mínims", uns "espais d'interesecció" que defensaran els candidats de les dues formacions durant la pròxima campanya. El document, titulat 'Canviar Espanya: 50 passes per governar junts', inclou el dret a decidir i es compromet amb la celebració d'un referèndum "amb garanties" a Catalunya sota l'empara de l'article 92 de la Constitució perquè els catalans decideixin el seu futur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'apartat titulat sobre "democràcia política", aposta per obrir un debat ciutadà ampli sobre "el reconeixement i les formes de l'exercici del dret a decidir en el marc del canvi constitucional". En aquest sentit, aposta per afegir a la Constitució la naturalesa "plurinacional" de l'Estat i la garantia, també a través de la carta magna, del "dret dels governs autonòmics a celebrar consultes a la ciutadania sobre l'encaix territorial del país".

Però més enllà de la reforma de la carta magna, planteja la convocatòria d'un referèndum a Catalunya sota l'empara dels mecanismes que ja existeixen actualment, com l'article 92 de la Constitució, perquè els "ciutadans i ciutadanes puguin decidir el tipus de relació territorial que desitgen establir amb la resta d'Espanya".

La inclusió del terme "plurinacional" és pròpia de Podem, ja que IU defensa un estat espanyol federal. Amb tot, ja incloïa en el seu programa del 20-D la defensa del dret a decidir.

stats