Política 12/06/2018

María José Segarra serà la nova fiscal general de l'Estat

La ministra de Justícia obté l'aval de Pedro Sánchez pel nomenament

i
Ernesto Ekaizer
3 min
María José Segarra, candidata de la ministra de Justícia per a fiscal general de l'Estat

MadridMaría José Segarra serà la nova fiscal general de l'Estat. La ministra de Justícia, l'exfiscal Dolores Delgado, ha rebut l'aval del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per proposar a Segarra. Tal com ja va explicar l'ARA, la ministra ja fa dies que volia proposar Segarra, fins ara fiscal en cap de Sevilla, per al càrrec. Però el govern de Sánchez, després del xoc provocat pels nomenaments en amplis cercles judicials i al PSOE, en els ministeris d'Interior i Justícia, respectivament, s'ho volia pensar dues vegades. Pedro Sánchez volia una dona de fiscal general de l'Estat i, finalment, ha donat suport a la ministra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara els pròxims passos són els següents: el govern proposa el nomenament; hi ha un informe preceptiu del Consell General del Poder Judicial i, finalment, la candidata haurà de comparèixer davant la comissió de justícia del Congrés abans que el consell de ministres en ratifiqui la designació. Aquest divendres el consell de ministres cessarà l'actual fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar. Després del seu cessament -Sánchez Melgar torna a la sala segona del Tribunal Suprem- seguirà com a fiscal general en funcions durant la tramitació del nomenament de Segarra l'actual tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas.

Tant Segarra com Delgado i la fiscal Lola Aguiar -exfiscal de Guadalajara i actualment a Euro Just, a L'Haia, formen un trio de companyes que van fer juntes la carrera de Dret a la Universitat Autònoma de Madrid. Segarra és madrilenya, però està casada amb un magistrat de l'Audiència de SEvilla. Les tres, a més, participen de manera activa en la Unió Progressista de Fiscals (UPF).

Tant Segarra com Delgado van fer una intensa campanya a finals de la tardor passada per tota Espanya per l'elecció de fiscals, el 21 de març, al Consell Fiscal, òrgan consultiu de la Fiscalia General de l'Estat (FGE). Segarra va obtenir un dels suports més elevats entre els integrants de la carrera, al voltant de 900 vots, que segons fonts del sector van superar a més, els resultats record aconseguits en els seus millors temps per Eduardo Torres-Dulce, dirigent de l'Associació de Fiscals (AF) conservadora. Delgado, al mateix temps, va obtenir un quart lloc al Consell Fiscal com a representant de la UPF. Totes dues, doncs, van ingressar juntes a l'abril passat al Consell Fiscal.

En certa manera, els nomenaments de Delgado i de Segarra, com a ministra i fiscal general de l'Estat, és la culminació de la campanya que les va conduir a incorporar-se al Consell Fiscal. El cirereta, Segarra va ser nomenada fiscal en cap de Sevilla per Cándido Conde-Pumpido, fiscal general de l'Estat del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, el 2005. Era una fiscal molt jove i d'idees progressistes, molt més a l'esquerra del PSOE. Conde-Pumpido va optar per Segarra tot i que els socialistes promovien el fiscal Emilio Llera, qui més tard seria conseller de Justícia de la Junta d'Andalusia. El 2010, el seu càrrec de fiscal en cap de Sevilla va ser renovat per Conde-Pumpido.

Va seguir com a fiscal en cap de Sevilla durant la gestió d'Eduardo Torres-Dulce, primer fiscal general del govern de Mariano Rajoy. Més tard, el 2015, quan va acabar el seu segon mandat, la primera donat situada a la Fiscalia General de l'Estat, Consuelo Madrigal, va confirmar en el seu lloc a Segarra a costa d'altres candidats conservadors. Madrigal vola que una dona ocupés el càrrec.

Va ser el fiscal de sala, actual fiscal en cap de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem, Pedro Crespo, qui el 2005 va recomanar el nom de Segarra a Conde-Pumpido. Crespo, membre de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l'Estat, coneixia personalment a Segarra, a través del seu marit, magistrat de l'Audiència de Sevilla, afiliat a Jutges per la Democràcia.

Fonts judicials assenyalen que el nom de Crespo, fiscal de sala progressista molt respectat fins i tot pels sectors conservadors, va rebre el suport en els últims dies per diversos membres de la UPF davant Segarra. Però Sánchez ha donat suport a la ministra Delgado. És una opció per al cap de la secretaria tècnica de la futura fiscal general de l'Estat.

Segarra no va participar en les investigacions del cas de corrupció dels ERO d'Andalusia, assumpte del que s'ha ocupat la delegació de la Fiscalia Anticorrupció de la comunitat.

stats