Política 11/11/2023

La protesta a Ferraz perd la meitat dels assistents l'endemà del pacte de PSOE amb Junts

Unes 4.000 persones es concentren a la seu socialista en una nit sense càrregues i un únic detingut

3 min
Manifestants, aquest divendres a Ferraz

MadridDijous, la ultradreta va respondre a l’anunci de l’acord PSOE-Junts amb la protesta més multitudinària fins ara a la seu del PSOE a Ferraz, amb més de 8.000 persones. Aquest divendres els manifestants eren la meitat, segons la delegació del govern espanyol a Madrid. Els aldarulls de dijous, que van acabar amb 24 detinguts –que han passat a disposició judicial– podrien haver desmobilitzat part de l’espanyolisme. Això mateix ja va passar dimecres. Aquell dia només 1.500 persones van sortir al carrer quan el dia abans ho havien fet 7.000 en una concentració que també va acabar amb incidents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cansament, però, després de vuit dies de protestes també comença a passar factura. Aquest divendres al vespre els incidents ja no s'han tornat a reproduir, tot i que alguns ultres, tapats amb passamuntanyes, han llançat petards, bengales i ampolles contra la línia policial. No ha passat d’aquí i la concentració s'ha anat dissolent sense que s’hagin produït càrregues policials. Hi ha hagut una única detenció per desordres públics.

Els ultres llençant petards

Al principi de la concentració, però, un manifestant ha agredit un càmera de La Sexta, entre l’aprovació dels assistents, que cridaven “fora, fora” als periodistes. Un altre periodista també ha hagut de ser atès pel llançament d’una ampolla de vidre. Les proclames contra la premsa han ressonat amb més força que mai. L’assetjament dels ultres als mitjans està sent una constant en aquestes mobilitzacions.

Cremen una estelada a Barcelona

La protesta d’avui, que ha tornat a promoure el moviment juvenil afí a Vox, Revuelta, s'ha convocat simultàniament a més d’una desena de ciutats a l’Estat com Barcelona, on la protesta només ha reunit 200 persones i s’hi ha cremat una estelada.

Una àvia cremant una estelada a la concentració de Barcelona

A la tarda també s'ha concentrat mig miler de persones a Màlaga per la visita del líder del PSOE, Pedro Sánchez, per participar en el congrés del Partit Socialista Europeu. El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha sortit de la subdelegació del govern de Màlaga escortat per la policia entre crits i esbroncades dels manifestants al pas del seu cotxe oficial.

Pugna PP-Vox, diumenge

Vox, que és el principal valedor de les concentracions a les seus del PSOE, ha anunciat aquest divendres que també assistirà a la convocatòria contra l’amnistia convocada pel PP diumenge a les 12 h a totes les capitals de província. Ambdues formacions mantenen un pols per capitalitzar el malestar al carrer. El partit d’Alberto Núñez Feijóo ha defensat la convocatòria de diumenge com a alternativa a les manifestacions de Ferraz a les quals no s’ha sumat. Però els de Santiago Abascal han fet un moviment per apropiar-se, en part, de la iniciativa del PP portant-la al seu terreny.

El partit d’ultradreta ha fet una crida a continuar la protesta just després, a les 13 h, amb “marxes pacífiques” que acabin a les seus del PSOE. Així doncs, Feijóo es trobarà diumenge amb la situació que la protesta que contraposava a les concentracions a Ferraz derivarà justament en això. Una manera de deixar en evidència el que Vox considera tebiesa pel PP. De fet, la ultradreta ha criticat amb càntics en les protestes de Ferraz l’absència dels populars. “On és, no se’l veu, el gallec del PP”, han cridat en reiterades ocasions els manifestants que, amb la de divendres, ja fa vuit nits consecutives que s’apleguen a la seu del PSOE. Mobilització constant i creixent", anima Vox. Revuelta ja ha respost a la convocatòria de Vox de diumenge en un missatge a X: "Allà estarem, per suposat".

stats