Política municipal

Primera topada PSC-Guanyem en el camí per desallotjar Albiol de l'alcaldia de Badalona

L'oposició inicia els contactes formals per presentar la moció de censura contra l'alcalde del PP

3 min
Rubén Guijarro, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'oposició posa fil a l'agulla per desbancar Xavier García Albiol de l'alcaldia. El PSC, Guanyem Badalona, ERC, Badalona en Comú i Junts han iniciat aquest dimarts les converses formals per intentar arribar a un acord per presentar una moció de censura contra Albiol i configurar un govern estable fins a final de mandat. Dels primers contactes entre els grups de l'oposició es desprèn ara més unitat que fa un any i mig, quan el dirigent popular va recuperar l'alcaldia arran de la dimissió del socialista Álex Pastor i per la manca d'entesa entre la resta de partits. Ara ningú discuteix que l'alcalde del nou govern hauria de ser Rubén Guijarro (PSC), però des de Guanyem reclamen que hi hagi un "lideratge compartit" i plantejaran propostes alternatives, com podria ser la creació d'una vicealcaldia per a l'exformació de Dolors Sabater. I és aquí on ja ha arribat la primera topada entre els dos partits. El fet és que el 2020 van ser els socialistes els que van oferir fer vicealcaldessa Dolors Sabater -abans que fes el pas a la política nacional-, i Guanyem ho va descartar perquè volia compartir l'alcaldia amb el candidat socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, l'alcaldia, el gran escull que el 2020 va impedir un acord d'investidura entre Guanyem i el PSC i va retornar el bastó de govern municipal a Xavier García Albiol, sembla una qüestió superada. "Els contextos han variat i hem treballat molt per tornar a teixir confiances", ha admès la portaveu de Guanyem Badalona, Nora San Sebastián, en declaracions a l'ACN. De fet, el grup municipalista ha assegurat que no posarà ara "línies vermelles", tot i que tampoc vol donar un xec en blanc a l'hora d'investir Guijarro. La formació on s'integra la CUP vol que hi hagi un lideratge compartit amb el PSC i que el pes dels dos principals partits de l'oposició es visualitzi en la configuració del futur govern. San Sebastián ha posat sobre la taula algunes solucions perquè Guanyem se senti còmode en l'acord, com ara la implantació d'una "alcaldia bicèfala" o una vicealcaldia. "Hi ha fórmules diverses i hem de treballar perquè es reconegui el lideratge de les dues forces", ha subratllat.

Des de Guanyem asseguren que tots els partits de l'oposició estan "confabulats" per arribar a aquest acord "tant sí com no", i així ho corroboren també la resta de portaveus municipals. "És la situació més greu de la història de la democràcia a Badalona", ha recordat en una entrevista a Ràdio 4 i La 2 el líder socialista, Rubén Guijarro, que ha recordat que Albiol ha mentit "reiteradament" sobre els papers de Pandora. Malgrat l'aparent bona sintonia, Guijarro ha rebutjat la idea plantejada per Guanyem i ha titllat de "frivolitat" que la negociació s'iniciï plantejant una vicealcaldia. "El moment a Badalona és prou greu per no pensar en personalismes, en càrrecs o en cadires", ha etzibat l'alcaldable socialista.

Guijarro ha dit que entén que és el moment que Albiol deixi la institució per "treure la corrupció del PP" de l'Ajuntament, però ha demanat "calma i prudència" en la negociació. "La ciutat està situada en l'escàndol i en la vergonya", assegura, i és responsabilitat dels grups de l'oposició que aquesta vegada "surti bé". Els partits tampoc s'han fixat terminis per a l'acord, però hi ha una coincidència quasi unànime en el fet que l'acord s'hauria de poder segellar a principis d'aquesta setmana o, a tot estirar, a principis de la vinent. Dimarts vinent, Badalona celebra el ple ordinari del mes d'octubre i podria ser l'últim d'Albiol com a alcalde si les negociacions fructifiquen.

Encara sense data

Tenint en compte que ja hi ha hagut intents fallits de moció de censura, Guijarro no ha volgut posar data a quan es podria formalitzar la moció de censura, i ha dit que actuaran amb "prudència", però s'ha mostrat disposat a assumir la responsabilitat de rellevar Albiol "per responsabilitat, dignitat i bona imatge de la ciutat". En qualsevol cas, ha deixat clar que no vol córrer. "Volem que surti bé. No farem un espectacle ni un circ, perquè malauradament la ciutat ja ha patit prou", ha assegurat. Guanyem Badalona ha demanat que es facin servir els "aprenentatges" del passat i que les negociacions per presentar una moció de censura es facin amb criteris de "responsabilitat i generositat" per evitar una nova operació frustrada.

Per la seva banda, Albiol ha afirmat que la moció de censura que es comença a negociar de manera formal aquest mateix dimarts "tornarà a destrossar els avenços" del seu any i mig de mandat. Després que el PSC hagi anunciat oficialment l'inici dels contactes amb la resta de partits, Albiol ha assegurat que als grups de l'oposició "no els importa Badalona" i que "van a la seva". En aquest sentit, l'alcalde ha criticat que el PSC s'aliï amb Guanyem, a qui identifica amb la CUP, i creu que les alcaldies de Dolors Sabater i Álex Pastor, entre el 2015 i el 2020, no van ser bones per a la ciutat.

stats