Món local
Política 09/01/2024

El PSC canvia d’estratègia a Badalona i aprova els pressupostos d'Albiol

Els socialistes argumenten que volen influir en el mandat

3 min
Imatge d'un ple a l'ajuntament de Badalona

BarcelonaDes de les municipals del maig que Xavier García Albiol (PP) torna a governar a Badalona. L'estratègia del cordó sanitari contra el dirigent popular va demostrar-se fallida a l'última cita a les urnes: Albiol va arribar als 18 regidors –de 27– i va assegurar-se una majoria absoluta pels pròxims quatre anys. Els resultats van portar al llavors alcalde, Rubén Guijarro, a dimitir com a cap de files del PSC a Badalona. Ara, i des de l'oposició, el seu successor al capdavant dels socialistes badalonins, Fernando Carrera, ha optat per un nou camí: pactar amb Albiol els primers pressupostos del mandat. Es tracta d’una entesa puntual –descarten un pacte de govern–, segons fonts socialistes i del PP consultades per l’ARA, però representa un canvi d'estratègia respecte al que havia fet el PSC fins ara. Si bé el 2021 es va aliar amb l'oposició d'esquerres per desbancar Albiol de l'alcaldia, ara dona suport als seus comptes malgrat que el PP té majoria absoluta. De fet, és la primera vegada que l'alcalde popular té el del PSC en uns pressupostos ordinaris.

El PSC defensa que fa "política útil"

Però per què pacta el PSC amb Albiol a Badalona? Fonts del grup municipal emmarquen el moviment en la "política útil" que també reivindica Salvador Illa i tracen un "paral·lelisme" entre la mà estesa dels socialistes al Parlament amb el Govern d’ERC i la seva amb el PP –tot i que els vots del PSC a Badalona no són imprescindibles–. No es tracta tant d’un gir, argumenten els socialistes, com de poder aportar alguna cosa als veïns tot i no governar, diuen. "No quedarem desdibuixats fent una oposició inútil", ha dit Carrera durant el ple d’aquest dilluns, en el qual han quedat aprovats els comptes municipals amb 22 de 27 vots. Els socialistes hi han introduït mesures en habitatge, medi ambient i atenció a la dona, entre d’altres.

Més enllà, hi ha un fet demoscòpic objectiu: a Badalona hi ha un vot dual entre PP i PSOE. Albiol va arreplegar el 55,7% dels vots el maig de 2023; a les generals, dos mesos més tard, un 40,6% dels veïns van votar els socialistes (i només un 16,6% el PP). Carrera, que va formar part de la candidatura de Manuel Valls a Barcelona i després va assessorar Collboni, té com a objectiu recuperar els votants desencantats.

I per què Albiol pacta amb el PSC si no li caldria? "Podria pensar-se que la majoria absoluta significaria prepotència, però és tot el contrari", afirma Albiol en declaracions a l’ARA. L’alcalde assegura que incorporar mesures d’altres grups envia "un missatge positiu a la ciutadania" i evidencia que el consistori ha deixat enrere l’ambient del cordó sanitari al PP.

ERC es va reunir amb Albiol

La reflexió sobre el rol de l’oposició a Badalona transcendeix el PSC. ERC va reunir-se el 18 de desembre amb Albiol per abordar els pressupostos i, de fet, es va abstenir a la primera votació dels comptes per explorar una entesa. Aquest dilluns, hi han votat en contra. "Ens hauríem pogut abstenir si haguéssim rebut resposta a les nostres propostes", ha lamentat Àlex Montornès (ERC). Els populars, però, no es tanquen a trobar-hi encaix en l'execució dels pressupostos, que creixen aquest any un 17%.

Les majors reticències a trencar els blocs en què es mou la política badalonina des de 2015 són a Guanyem i a En Comú Podem. La regidora i exalcaldessa Dolors Sabater, que va fer-se amb la vara el 2015 tot i la victòria d'Albiol, va expressar un no taxatiu a negociar; mentre que els comuns van recelar de l’oferta de diàleg del govern municipal i van desmarcar-se’n definitivament arran del cas del desnonament del carrer Calderón de la Barca.

Tot plegat obre un ventall d’acords més ampli dins de la ciutat, en què el dirigent del PP aspira a completar un cicle de vuit anys, malgrat que té per davant el judici pel cas de les antenes, pel qual la fiscalia li demana dos anys i deu mesos de presó. Confia en sortir-ne absolt.

stats