El PSC i els comuns es queden sols avalant la taula de partits a Catalunya

Els partits independentistes hi han votat en contra i han defensat l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació

3 min
Illa amb Romero durant el ple d'aquest dijous

BarcelonaEl PSC ha portat al Parlament aquest dijous la seva petició perquè el president de la Generalitat, Pere Aragonès, convoqui la taula de partits a Catalunya. L'objectiu és "constituir un espai de diàleg per facilitar acords sobre tots els grans temes de país", exposa el grup en un text de tan sols quatre línies, que és el mateix que els socialistes ja van presentar el 2018 i que llavors va aconseguir els suports de JxCat, ERC i també els comuns. Precisament, la portaveu del PSC-Units al Parlament, Alícia Romero, ha recordat que, arran de la seva iniciativa, l'expresident Quim Torra va convocar aquesta taula de partits dues vegades durant el seu mandat. Aquest cop, en canvi, els socialistes només han aconseguit sumar els comuns a la seva proposta, mentre que JxCat, ERC i la CUP hi han votat en contra. Cs i el PP s'han abstingut i Vox també l'ha rebutjat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Romero ha defensat el "diàleg" en el si de la taula de partits com una eina per traslladar una postura conjunta i de país a la taula de diàleg amb l'Estat que aglutini un percentatge més alt que el que el Govern pretén traslladar-hi –que ha de sorgir de l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació–. "No entenem que ERC, que està brandant el camí del retrobament, no vulgui que seiem en una taula a parlar dels temes que ens puguin afectar a tots", ha criticat la diputada socialista.

Ernest Maragall, en representació d'ERC, ha replicat a Romero que les parts per resoldre el conflicte a Catalunya "no són els partits catalans, sinó l'estat espanyol i la societat catalana". "Ara és el moment d'activar els treballs de la taula de diàleg", ha defensat, al mateix temps que també ha demanat als socialistes que se sumin a l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació. Romero, però, li ha acabat contestant que l'acord que proposen "exclou" i, visiblement molesta, ha acusat Maragall de fer "una llista de bons i mals catalans": "No ho permetré".

Substituir la taula de partits per l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació

ERC i JxCat havien presentat una esmena conjunta que modificava el text dels socialistes i substituïa la taula de partits per l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació. La diputada de JxCat Mònica Sales ha defensat aquest pacte pels resultats obtinguts el 14-F i ha acusat els socialistes i també els comuns de parlar de "concòrdia quan realment volen parlar de submissió". "Parlen d'acord quan volen parlar d'imposició", ha reblat. Més contundent ha sigut la diputada de la CUP Dolors Sabater, que ha acusat el PSC de presentar aquesta moció per "rentar la seva consciència, si és que encara els en queda" i ha lamentat que abandonessin el "gran consens de país pel dret a decidir". Els cupaires també havien presentat una esmena pel seu compte que defensava el pacte per l'amnistia i l'autodeterminació.

Els comuns, per boca del diputat David Cid, han defensat la taula de partits a Catalunya i també la de diàleg amb l'Estat i han tornat a desgranar els compromisos que preveuen defensar-hi –que van des de la desjudicialització fins al reconeixement nacional de Catalunya–. Ara bé, Cid ha lamentat que els socialistes no els hagin acceptat la seva esmena que denunciava la judicialització del PP del conflicte, sobretot arran dels recursos contra els indults als presos.

PP i Cs s'abstenen per no "blanquejar" la taula de diàleg amb l'Estat

PP i Ciutadans, tot i que no van participar en la taula de partits que va convocar Torra l'anterior legislatura, aquesta vegada s'han abstingut a la moció del PSC. "Votar a favor de la seva moció significaria blanquejar la taula de Sánchez", ha justificat el diputat del PP Alejandro Fernández, que, d'altra banda, ha defensat un diàleg entre formacions polítiques catalanes per resoldre el "conflicte" entre catalans. Una tesi que també ha defensat el portaveu de Cs Nacho Martín Blanco, que ha apostat perquè aquest diàleg es faci al Parlament i també al Congrés, però s'ha oposat que aquesta taula serveixi per fer una llista "de greuges" per portar a Madrid. "Cal un diàleg més plural i més valent", ha conclòs. El diputat de Vox Joan Garriga, per la seva banda, ha acusat els socialistes de voler parlar amb qui "vol trencar el marc de convivència" espanyol i, per això, s'han oposat a la moció.

stats