Congrés socialista

El PSC s’erigeix com el partit de la Catalunya “un sol poble”

Illa critica els que volen “dividir” per la llengua i assegura que els socialistes "no fallaran” a l’escola catalana

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, i el nou líder del PSC, Salvador Illa

Barcelona“Avui comença el camí per governar Catalunya”. Així ha arrancat aquest diumenge Salvador Illa el seu primer discurs com a líder ja oficial del PSC. Després d’haver guanyat les eleccions del 14-F, els socialistes s’han fixat com a objectiu arribar a la Generalitat. L’estratègia passa per enterrar el Procés, obrint la porta a les aliances amb el sobiranisme, i oferir-se com una alternativa transversal i cohesionadora de les diferents sensibilitats de la societat catalana. És en aquest context, i en ple debat sobre l’ús del català a les aules, que Illa ha erigit el partit en garant de la Catalunya “un sol poble”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Vull enviar un missatge clar als que volen dividir Catalunya per la llengua: no ho aconseguiran! [...] No ens dividiran per la llengua!”, ha clamat –en català i castellà– entre forts aplaudiments dels delegats del congrés del PSC, celebrat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Les seves paraules han estat un retret a la instrumentalització de la llengua que el PSC atribueix tant a la triple dreta com a l’independentisme, però també una resposta a les crítiques contra els socialistes pels seus equilibris en matèria lingüística. Malgrat que no perden ocasió per reivindicar el seu paper en l’impuls de la immersió, ja fa uns anys que aposten per flexibilitzar el model en funció de la realitat a cada centre. Les últimes setmanes, a més, han defensat aplicar la sentència del Tribunal Suprem que obliga a fer el 25% de classes en castellà i dissabte no van assistir a la multitudinària manifestació convocada a Barcelona per Somescola.

“Quin partit són? El de la regressió o el de la immersió? El del catalanisme o el de l’unionisme?”, es preguntava aquest diumenge el cap de files de JxCat al Parlament, Albert Batet. Tot i que Illa no ha fet referència a la immersió, ha afirmat que el PSC “no va fallar a l’escola catalana i ara tampoc fallarà”. S’hi ha sumat en la mateixa línia el president espanyol, Pedro Sánchez, que ha defensat que els socialistes són “on han estat sempre: amb el sentit comú”. Però també ha aprofitat per carregar contra els “excloents” tant de Catalunya com d’Espanya en relació a la polèmica de l’escola de Canet de Mar: “Cal condemnar tot tipus d’assetjament, vingui d’on vingui, i construir convivència a les aules”. El líder del PSOE ha remarcat que les llengües han de servir per a l'“entesa” i Illa ha sentenciat que “el PSC no mira quina llengua parles, sinó què dius”.

El cap de l’oposició s'ha ofert per liderar un projecte per a “tota la ciutadania” que “uneix i reuneix” els catalans. “Hi ha un altre camí, alternatiu, ample, segur [...] Un camí que volem fer amb una Espanya plural i diversa”, ha dit, i ha reiterat l’aposta socialista per “millorar l’autogovern” i aconseguir un “finançament just”. Aquest és, a parer seu, l’horitzó que cal seguir després dels deu anys de “retrocés, empobriment econòmic i desprestigi institucional” que considera que ha suposat el Procés. Un temps durant el qual, ha remarcat, el PSC “no ha fallat" a Catalunya ni a Espanya perquè "ha estat al costat de la democràcia i l’estat de dret”.

La posició dels socialistes catalans està totalment alineada amb el PSOE, i així ho ha fet notar Sánchez quan ha assenyalat el PSC –a qui ha concedit altes quotes de poder a l’Estat– com un partit “imprescindible” per al sistema polític català i espanyol. El cap de l’executiu estatal s'ha desfet en elogis cap a la figura d’Illa, que havia estat el seu ministre de Sanitat durant els mesos més durs de la pandèmia i, amb el pas al costat d’Iceta, es va convertir en el relleu que buscava per poder guanyar a Catalunya. N'ha lloat la capacitat de gestió i de “bastir ponts” i ha afirmat que “es necessiten polítics com el Salvador”. “Quan el veig fer oposició i estendre la mà sento una enveja sana: l’oposició que tinc a Espanya no para d’insultar”, ha dit.

Crítica a l’oposició del PP

Gran part de la intervenció de Sánchez, de fet, ha estat en clau estatal, i ha criticat la falta de lleialtat de la dreta i especialment del PP. “Portem mesos demanant a l’oposició que respecti la Constitució, no bloquegi la renovació dels jutges i doni un cop de mà amb la lluita contra la pandèmia”, ha afirmat, per lamentar que la resposta sigui atacar l’acció del seu govern. El líder del PSOE ha aprofitat per treure pit dels avenços en la vacunació, l’ocupació i els fons europeus, àmbits en què, amb els pressupostos aprovats, confia treure prou rèdit per esgotar la legislatura i aspirar a un nou mandat. En paral·lel, ha dit, remarà “com un més” perquè Illa sigui president de la Generalitat.

stats