Política 14/01/2019

El PSC garanteix que no farà cap pacte amb Vox però evita descartar acords amb Cs i el PP als municipis

Collboni assegura que els socialistes no faran "res" que els "acosti" a l'extrema dreta

Marc Toro
2 min
El secretari de política municipal i alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, aquest dilluns en roda de premsa

BarcelonaEl PSC ha garantit aquest dilluns que no participarà mai en cap pacte amb Vox, però ha evitat tancar la porta a nous acords amb Cs i el PP, als quals critica per haver-se aliat amb la ultradreta a Andalusia. El secretari de política municipal socialista (i alcaldable a Barcelona de la formació), Jaume Collboni, ha assegurat que és "impossible" que el PSC tanqui directa o indirectament cap acord amb els de Santiago Abascal, ja que no farà "res" que l'"acosti" a l'extrema dreta, i ha aprofitat per tornar a retreure a Manuel Valls que no renunciï al suport de Cs a la seva candidatura a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No obstant això, el dirigent socialista ha evitat en tot moment negar possibles acords de futur als municipis tant amb la formació taronja com amb els populars. Ha deixat clar que els socialistes són "molt crítics" amb aquests partits que estan "blanquejant" Vox, i s'ha situat "molt lluny d'aquesta posició", però no ha volgut fixar una línia vermella en les aliances amb ells després de les eleccions municipals del maig. Collboni s'ha escudat en el fet que el PSC "surt a guanyar" en aquests comicis i que, per tant, no és el moment de parlar de política de pactes.

La voluntat del PSC és aconseguir majories suficients per no haver de pactar en cap cas amb Cs i el PP als municipis després del que ha passat a Andalusia, si bé els resultats electorals poden fer necessaris pactes puntuals en clau local. Els de Miquel Iceta, de fet, tenen en aquests moments un pacte de govern amb Ciutadans a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) i diversos pactes de govern amb el PP, entre els quals el de la ciutat de Tarragona.

"El que passi fora del municipi no ha d’afectar en absolut", afirma en conversa amb l’ARA l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, el socialista Enric Llorca, i deixa clar que el pacte amb Cs –pel qual el partit taronja compta amb dos regidors al govern– es va tancar estrictament en "clau local". Llorca deixa clar que, "evidentment, no pactaria amb Vox", però desvincula aquesta opinió dels pacte amb Cs al municipi, on –assegura– estan impulsant "polítiques progressistes". I aquesta reflexió , afegeix, també val per després de les municipals. "La nostra experiència és positiva, i això té el seu pes", afirma. El batlle no creu que el PSC arribi vetar els acords amb els de Rivera, recordant que sempre ha respectat "l’autonomia municipal".

El programa marc, en marxa

Pactes al marge, Collboni ha explicat que el PSC ja ha posat en marxa l'elaboració del seu programa marc de cara a les municipals, que s'haurà de ratificar en una convenció nacional a principis de març. El programa, ha explicat, girarà sobre tres eixos: revertir les retallades, garantir "la convivència i la seguretat" als pobles i ciutats i atendre els "problemes reals" dels ciutadans. D'altra banda, l'executiva del partit ha decidit aquest dilluns que el secretari d'organització, Salvador Illa, serà el director de l'estratègia electoral de les municipals i les europees d'aquest any.

stats