PROCÉS SOBIRANISTA
Política 05/09/2016

ERC afirma que la qüestió de confiança renovarà el compromís de culminar el procés en un any

C's i el PSC no creuen que el Govern sigui estable, encara que la CUP renovi el suport a Puigdemont

Sara González / Roger Tugas
5 min
Rufián i Tardà, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEl previsible 'sí' de la CUP a la qüestió de confiança permetrà que el Govern i el Parlament culminin el procés amb els 18 mesos amb què ho van acordar Junts pel Sí i els anticapitalistes, és a dir, l'estiu vinent. Així ho ha assegurat aquest dilluns el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, que ha afirmat que, "com que ara tot depèn de nosaltres, el que ara toca és enllestir de pressa la feina". "Queden 11 o 12 mesos", ha insistit, tot i que també ha apuntat que toca fer "bé" aquest tram, "cosa que significa que la qüestió de confiança surti bé, perquè en el darrer tram, el Govern i la majoria independentista puguin culminar la feina".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el dirigent republicà afirma que "la qüestió de confiança serà la posada en escena d'aquesta renovació del compromís d'enllestir la feina en un any" i, en aquest sentit, està satisfet "de veure com el Govern i els grups estan fent la feina que toca perquè tot avanci". "El debat de la qüestió de confiança, el debat de política general i el dels pressupostos no són més que posar greix als coixinets", ha assegurat i, en aquest sentit, ha cridat a "ser responsables, diligents, eficaços".

Pel que fa al referèndum unilateral d'independència (RUI) que reclama la CUP -i altres agents, com l'ANC o Demòcrates-, Tardà no s'hi ha referit, ja que ha apuntat que "en el debat de confiança caldrà parlar de tot, serà el Parlament qui haurà de decidir si cal un RUI o unes eleccions de caràcter constituent". Sí que ha avalat aquesta eina "a títol personal" el també diputat a Madrid per ERC Gabriel Rufián, ja que la veu com una "bona idea per la seva capacitat fagocitadora de posicions volgudament ambigües".

El full de ruta unilateral i la investidura

D'altra banda, Tardà ha replicat algunes veus dels 'comuns', com la de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que han criticat el full de ruta unilateral dels independentistes, i ha assegurat que són les forces polítiques espanyoles les que "ens aboquen a la unilateralitat". "Vam acabar els discursos instant a l'esquerra espanyola a permetre el referèndum", ha recordat en relació amb el debat d'investidura de Mariano Rajoy, motiu pel qual ha afirmat que els republicans són "els campions a l'hora d'arrencar de l'administració espanyola una autorització de referèndum a l'escocesa". "La unilateralitat té una causa: la incapacitat de l'administració espanyola d'admetre que a l'Estat hi conviuen diferents nacions amb el dret democràtic de decidir el seu futur", ha reblat.

Així, ha recordat que ERC ha assegurat en diverses ocasions que, si el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es compromet amb el referèndum a més de derogar les lleis més reaccionàries del PP i fer polítiques socials, econòmiques i fiscals de caràcter socialdemòcrata, votarà a favor de la seva investidura. "Si no, votarem que no, ni reconeixem intel·lectualment l'opció de l'abstenció", ha avisat.

El PDC celebra el 'sí' de la CUP però els demana un compromís amb els pressupostos

Després de l'anunci de Gabriel, la coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ha qualificat de "bona notícia" el 'sí' de la CUP a la qüestió de confiança però ha demanat als cupaires que es comprometin també amb l'aprovació dels pressupostos del 2017. "El pressupost és un instrument important per seguir endavant, és important per a la governabilitat", ha dit la líder del PDC en roda de premsa a la seu del partit. També ha valorat positivament les converses que Gabriel ha anunciat que tindrà amb el vicepresident, Oriol Junqueras, aquesta setmana per negociar els pressupostos. Ara bé, els ha demanat "responsabilitat".

Pascal ha remarcat que el president Puigdemont va fixar la qüestió de confiança per al pròxim 28 de setembre perquè la CUP va presentar una esmena a la totalitat als comptes de 2016, que no van superar l'esmena a la totalitat al Parlament.

El PSC no veu el Govern amb prou estabilitat

Per contra, encara que la CUP ja hagi anunciat que donarà suport a la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont, el PSC considera que això no vol dir que el Govern tingui garantida l'estabilitat per a tota la legislatura. "L'acord entre Junts pel Sí i la CUP no dóna prou garanties d'estabilitat", ha sentenciat aquest dilluns el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

El líder del PSC ha insistit que, tenint en compte els precedents, la CUP "no es comporta com un soci estable" i que, per tant, és "raonable" pensar que probablement el Govern seguirà patint inestabilitat en els pròxims mesos. A més, ha insistit que el full de ruta independentista no podrà "reeixir" perquè parteix d'uns supòsits equivocats. "No hi ha una majoria per a la independència ni hi ha una via unilateral", ha assegurat. En tot cas, ha dit Iceta, esperaran veure quins són els plantejaments dels diferents grups parlamentaris el 28 de setembre durant el debat de la qüestió de confiança.

Una alternativa a Espanya presidida per Sánchez

Pel que fa a la investidura fallida de Mariano Rajoy, Iceta ha defensat que el PSOE explori una alternativa de govern. "Els que no volen Rajoy de president ni tampoc unes terceres eleccions han d'estar disposats a negociar un govern presidit per Pedro Sánchez", ha afirmat.

El PSC participarà en els actes institucionals de la Diada. Iceta ha deixat clar que no se sumaran a cap convocatòria que respongui a un objectiu que el seu partit no comparteix.

Arrimadas tampoc veu estable l'executiu

En una línia similar, la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, ha negat que superar la qüestió de confiança doni l'estabilitat necessària al Govern. "Quan un té un plantejament tan radical com el que defensa ara mateix el Govern de la Generalitat de saltar-se les lleis i declarar la independència amb els únics amb els quals pot pactar és amb els senyors de la CUP, però això no dóna estabilitat", ha apuntat en declaracions als mitjans després de reunir-se amb els responsables d'educació del sindicat CCOO a Catalunya.

En aquest sentit, ha recriminat a Puigdemont que es queixi de la inestabilitat a Espanya, cosa que ella també critica, quan el seu govern perd votacions "perquè el seu pacte amb la CUP dóna de tot menys estabilitat". La líder de l'oposició ha instat l'executiu a canviar la via rupturista per la reformista perquè no fer-ho és "fugir cap endavant" i només els portarà a allunyar-se d'Espanya i d'Europa. "Potser això servirà per allargar l'agonia, però ells són conscients que això no sortirà endavant i que, si no ara, serà l'any que ve que hauran de fer un replantejament", ha avisat.

Un replantejament que per a la líder de l'oposició ha de propiciar el debat sobre altres qüestions com la millora del sistema de finançament o l'impuls del corredor mediterrani. Un altre d'aquests temes és la necessitat que els llibres de text siguin gratuïts per als escolars, precisament el tema que ha abordat Arrimadas amb representants de CCOO.

stats