Política 14/12/2019

El PSC defensa ara el català com a llengua vehicular "prioritària" però manté l'aposta per flexibilitzar la immersió

La ponència que aprovarà el partit obre la porta a fer continguts a l'escola en castellà i anglès

Marc Toro
2 min
Plenari del catorzè congrés del PSC al Palau de Congressos de Catalunya

BarcelonaSolució de consens interna al PSC després de la polèmica pel tractament que el partit feia al seu full de ruta sobre el model lingüístic a les escoles. Les nombroses esmenes de la militància sobre aquest tema han desembocat en un text transaccionat al congrés del partit que inclou la defensa del català com a "llengua vehicular prioritària" i menciona la immersió lingüística, però que aposta per la flexibilització del model en funció de la realitat sociolingüística de cada centre i obre la porta a que alguns continguts curriculars es facin també en castellà o anglès. No prosperen, doncs, les esmenes que s'oposaven a tocar el model actual, però el partit defensa que la seva actualització no suposa modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC).

El text a la ponència, que podria es complementarà amb una resolució més extensa sobre la llengua que es votaria aquest diumenge al plenari del congrés, parla de la necessitat de renovar el pacte lingüístic i responsabilitzarà els nacionalismes d'haver instrumentalitzat les llengües. Fins ara, el text centrava gairebé tota la culpa en l'independentisme, de manera que ara s'assenyalaria també el nacionalisme espanyol, en la línia del que demanaven diverses agrupacions del partit. Així, la ponència s'oposarà a l'enfrontament entre monolingüisme i la negació del plurilingüisme i demanarà que la llei estatal de llengües reconegui el plurilingüisme a l'Estat.

Els equilibris dels socialistes amb el seu document marc tenen a veure, segons reconeixen dirigents del partit, amb els seus objectius electorals. Obrir el meló del model lingüístic a les escoles o la dura crítica que es fa als mitjans públics catalans busquen seduir els votants que han abandonat Cs, però al mateix temps s'aposta per diferenciar-se així dels partits més a la dreta de l'arc parlamentari. El congrés que el partit celebra aquest cap de setmana, de fet, branda amb força les banderes de la justícia social, el feminisme i l'ecologisme, i una part de l'electorat que els socialistes vol guanyar-se és el que tradicionalment votava la ICV de Joan Herrera, que aquest dissabte –per cert– ha participat en un debat al conclave socialista.

Entre els canvis al full de ruta que es debat aquest dissabte, en el segon dia del congrés del partit, el PSC també inclourà la definició d'Espanya com a "nació de nacions", mantenint –això sí– la reivindicació de Catalunya com a nació i la definició d'Espanya com un estat plurinacional, així com l'aposta pel federalisme com a solució al conflicte. Algunes agrupacions havien rebutjat que es considerés Catalunya com a nació, però finalment el partit no hi renunciarà. El mateix Miquel Iceta, que aquest dissabte serà ratificat com a primer secretari dels socialistes, va defensar divendres aquesta qüestió en la seva primera intervenció al conclave.

stats