Política 12/09/2019

El PSC es descarta de les negociacions dels pressupostos mentre Torra els "consideri una eina per a la independència"

Granados ha exigit la convocatòria d'eleccions per la "incapacitat" del Govern d'arribar a acords

Ruth Pérez Castro
3 min
La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, amb el primer secretari del partit, Miquel Iceta, aquest matí al Parlament

BarcelonaEncara amb la ressaca de la Diada i quan falten menys de quinze dies per al debat de política general al Parlament, els socialistes endureixen posicions i adverteixen: "Mentre Torra continuï considerant els pressupostos una eina per aconseguir la independència, que no comptin amb el PSC". Així s'ha expressat aquest matí la portaveu parlamentària de la formació, Eva Granados, en al·lusió a les declaracions que ahir va fer el president de la Generalitat, Quim Torra, en aquesta línia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé és cert que el PSC havia situat el cap de l'executiu com a principal escull a l'hora d'avenir-se a parlar dels comptes, els socialistes no s'havien descartat com a potencial soci en les converses. Ara, però, tanquen la porta a aquesta opció i exigeixen al Govern que convoqui eleccions davant la "incapacitat" per arribar a acords a la cambra. "A l'hemicicle hi ha una majoria independentista", ha recordat Granados, que ha afegit, irònica: "Si volen fer efectiva la independència i continuar amb allò que no van acabar l'octubre del 2017, que la utilitzin". I és que el PSC és conscient de la desunió que plana entre els socis de govern. "Aquesta és la pregunta, si són capaços d'arribar a cap acord", ha insistit la portaveu.

Sigui com sigui, el PSC ha perdut "tota esperança" en la conformació d'uns "comptes progressistes" per superar els pressupostos prorrogats des del 2017. "Hem constatat que Catalunya és la comunitat autònoma que menys ha revertit les retallades de la crisi econòmica", ha apuntat Granados, que ha reiterat la necessitat d'aprovar uns nous comptes. No obstant això, la portaveu parlamentària ha reflexionat: "La responsabilitat no tan sols passa pels efectes de la crisi, sinó per l'existència d'un Govern incapaç de pactar uns pressupostos".

Les cites electorals de la tardor

Davant la manca de confiança en l'executiu, els socialistes advoquen per una anticipació electoral a Catalunya. Una necessitat que, ha expressat Granados, "ja va denotar-se mesos enrere amb el plantejament de la qüestió de confiança". "No confiem que Torra canviï les seves prioritats", ha admès la diputada del PSC, que ha recordat al president, que mal que li pesi, "gestiona una comunitat autònoma i no un estat independent".

I mentre el PSC s'avé a un avançament dels comicis a Catalunya, nega en rotund que vulgui una repetició electoral a l'Estat. "Nosaltres no volem eleccions a Espanya", ha assegurat Granados, que confia "fins a l'últim minut" que Unides Podem "accepti el resultat de les eleccions". "Necessitem un govern progressista per tirar endavant", ha destacat la portaveu parlamentària.

L'autodeterminació a Catalunya

Després de la polèmica sorgida entorn de les declaracions que Granados va fer ahir a Catalunya Ràdio sobre l'autodeterminació de Catalunya, la portaveu parlamentària ha fet una valoració sobre la jornada de l'Onze de Setembre d'enguany i ha lamentat que d'uns anys ençà hagi esdevingut una "eina de propaganda" de l'independentisme. "Els actes institucionals s'han convertit en una acció de propagada política, del tot legítima, però que no representa el conjunt de les institucions del país", ha etzibat la diputada.

En aquest sentit, Granados ha considerat que la Diada, "un símbol nacional del país", hauria de ser "inclusiva" per a tota la societat. Una premissa que, als seus ulls, no es compleix. "S'hi hauria de veure representat el conjunt de l'arc parlamentari", ha matisat. En qualsevol cas, la diputada ha carregat contra Ciutadans per haver tornat a posar sobre la taula la via del 155 i ha afirmat que "no tenen projecte polític" i que "només viuen d'alimentar el conflicte". "No es donen les condicions per a l'aplicació del 155", ha sentenciat Granados.

stats