Política 14/12/2020

El PSC i el PSOE tanquen files amb Marín i la desvinculen del cas de presumpta corrupció a l'Hospitalet

Els socialistes li mantenen la confiança després que posés el càrrec a disposició dels dos partits

Marc Toro / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, amb el líder del PSC, Miquel Iceta, i el del PSOE, Pedro Sánchez

Barcelona / MadridTancament de files socialistes al voltant de Núria Marín. La setmana després que l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat quedés investigada per la Policia Nacional en el marc del presumpta cas de corrupció del Consell Esportiu de la ciutat, tant el PSC com el PSOE han volgut desvincular-la públicament de qualsevol conducta il·legal. Marín, que presideix els socialistes catalans i és vocal a la direcció de Ferraz, ha posat aquest dilluns el seu càrrec a disposició dels dos partits, però les executives han rebutjat que hagi de dimitir i li han traslladat el seu suport.

"Expressem el nostre màxim suport a Marín", ha afirmat la vice primera secretària del PSC, Eva Granados. En la reunió dels màxims càrrecs de la formació, l'alcaldessa i també presidenta de la Diputació de Barcelona ha donat les "explicacions" pertinents sobre la seva implicació en el suposat cas de desviament de subvencions públiques. Unes explicacions que, segons ha reiterat Granados, demostren que "no té res a veure amb el cas de Consell Esportiu de l'Hospitalet". "És una entitat privada i Núria Marín no és més que l'alcaldessa", ha argumentat, tot i que la Policia Nacional la investiga per presumpte malversació, prevaricació i omissió del deure de persecució del delicte.

Sobre aquest últim punt, Granados ha recordat –tal com va fer Marín la setmana passada– que, davant les sospites d'irregularitats, des de l'Ajuntament es va demanar una "auditoria" al Consell Esportiu que va quedar aturada quan va començar la instrucció judicial. Malgrat que el codi ètic del PSC només exigeix que els militants posin el càrrec a disposició del partit en cas de "sentència ferma", Marín ho ha fet igualment davant la direcció pel fet d'estar sent investigada. "No ha calgut fer absolutament res perquè considerem que no hi ha cap cas que tingui a veure amb Núria Marín", ha conclòs Granados, que ha demanat respecte per la seva "presumpció d'innocència".

El PSC, que ha subratllat la voluntat de la seva presidenta de col·laborar amb la justícia com més aviat millor, també ha descartat que la seva situació hagi de tenir conseqüències a la Diputació de Barcelona, on els socialistes governen amb JxCat. De fet, la investigació difícilment tindrà efectes en aquest sentit: malgrat que ERC va exigir a Marín la seva dimissió –ella s'hi va negar– i va amenaçar amb una moció de censura, els republicans no tenen prou vots per tirar-la endavant en solitari ni tampoc el suport de JxCat, el PDECat i els comuns, de manera que per ara no podria tenir èxit.

La investigació policial, però, també afecta el PSOE. Marín és vocal de l'executiva federal del partit –on va entrar després que Núria Parlón dimitís pel suport dels socialistes al 155– i, de la mateixa manera que a Catalunya, ha posat el seu càrrec a disposició de Ferraz. Els estatus del PSOE deixen de marge, en un cas de presumpta corrupció, fins a l'obertura de judici oral, però recentment els socialistes han fet nombroses excepcions per predicar amb l'exemple enfront del PP. Amb tot, Marín de moment manté també la confiança del partit que lidera Pedro Sánchez.

El secretari d'organització del PSOE, el ministre José Luis Ábalos, ha assenyalat en roda de premsa després de la reunió de l'executiva que només han anat "més enllà del codi ètic" de la formació quan "hi ha molta més claredat sobre la situació". I no considera que aquest sigui el cas. Per això Ferraz esperarà que Marín aporti més informació i s'aclareixi la seva "implicació" en la presumpta trama de corrupció. També ha apuntat que no es tracta d'una trama que afecti directament l'Ajuntament de l'Hospitalet, sinó que és "sobre una entitat amb comptes dubtosos". Per això ha recordat que la també presidenta de la Diputació de Barcelona ha ofert "màxima col·laboració amb la justícia a l'espera que les diligències aclareixin en quina situació quedaria" en la investigació.

Doble vara de mesurar amb el PP

El PSOE, en canvi, sí que reclama la dimissió del portaveu del PP al Parlament andalús, implicat en la trama Kitchen. No és un polític qualsevol, sinó José Antonio Nieto, secretari d'estat de Seguretat durant l'1-O. Un informe de la Policia Nacional revela que Nieto coneixia l'operació per espiar amb fons reservats l'extresorer del PP José Luis Bárcenas. La informació voldria dir que l'equip que va succeir Jorge Fernández Díaz a Interior estava al cas de la trama. Ábalos ha reclamat al líder del PP, Pablo Casado, que forci Nieto a dimitir per desvincular-se d'aquesta operació.

stats