Política 03/03/2016

El PSC preveu anar al TC si les lleis de ruptura segueixen endavant

Fa arribar a la mesa del Parlament un escrit demanant que reconsideri l'admissió a tràmit de les ponències conjuntes

G. Pruna
2 min
Les forces sobiranistes tiren endavant les lleis de ruptura

BarcelonaEl PSC ha obert la porta aquest dijous a demanar empara al Tribunal Constitucional si el Parlament crea les tres ponències conjuntes per tramitar les lleis de desconnexió –la de transitorietat jurídica, la d'hisenda catalana i la de protecció social– malgrat la petició de reconsideració de Ciutadans, PSC i PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat socialista Ferran Pedret ha explicat que el seu grup sospesa recórrer al tribunal si la Mesa desestima la petició de reconsideració que han registrat els socialistes, on rebaten l'informe que JxSí i la CUP van presentar dilluns per justificar la decisió de seguir optant per la via de la ponència conjunta malgrat que els serveis jurídics del Parlament ho desaconsellessin. "Defensarem els nostres drets on calgui", ha avisat Pedret.

Pedret ha argumentat que, malgrat no es pot prejutjar el contingut final de la llei, s'ha de ser molt "ingenu" per no creure que aquestes lleis estaran fora de l'ordre constitucional. Segons Pedret, JxSí i la CUP volen retardar al màxim la redacció d'aquestes lleis –la ponència conjunta permet començar el debat sense un text original– per presentar-les al final de la legislatura i fer campanya electoral sobre la previsible suspensió del TC.

La petició de reconsideració dels socialistes es fonamenta en l'informe que van fer els lletrats del Parlament, en què s'argumentava que la creació de les ponències conjuntes podria tensar el reglament.

La CUP denuncia un "setge" al Parlament de C's, PSC i PP

La petició de Ciutadans, PSC i PP de reconsiderar la decisió la mesa ha portat la CUP a denunciar que el que estan fent aquests tres grups "és un autèntic setge al Parlament. El diputat Benet Salellas ha criticat que els tres grups fa un mes que "impedeixen l'activitat política del Parlament de Catalunya amb argúcies jurídiques".

Salellas ha avisat que "les argúcies jurídiques són una via morta" i que les ponències de llei es posaran en marxa "ja que és la voluntat majoritària d'aquesta cambra i és el camí que van marcar les urnes el 27 de setembre".

stats