PACTES AUTONÒMICS
Política 31/07/2019

El PSN presidirà Navarra gràcies a l’abstenció de Bildu

El PP i Cs fan de l’acord foral una arma llancívola contra el PSOE

Oskar Bañuelos
3 min
El PSN presidirà Navarra gràcies a l’abstenció de Bildu

VitòriaFaltava l’última peça del trencaclosques perquè María Chivite, secretària general del PSN, fos escollida presidenta del govern de Navarra, i ja s’ha col·locat. Les bases d’EH Bildu van donar aquest dimecres via lliure perquè els seus representants al Parlament foral permetin amb la seva abstenció que els socialistes encapçalin un govern de coalició amb Geroa Bai i Podem -amb el suport d’Izquierda-Ezkerra- els pròxims quatre anys. Aquest cop no ha funcionat la raó d’estat ni les ordres de Madrid per vulnerar la voluntat dels socialistes navarresos, com va passar en les anteriors ocasions, l’última el 2014, i la dreta navarresa i espanyola es quedarà a l’oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió de Bildu, amb tot, no ha sigut gens senzilla, com ho demostra el resultat de la seva consulta interna: 75% a favor i 25% en contra. Com va assenyalar ahir el portaveu de la formació, Adolfo Araiz, la seva exclusió de la ronda negociadora i que el PSN hagi “regalat” a les dretes Iruñea, Barañain i Lizarra, i hagi pactat per prendre a Bildu les alcaldies d’Uharte i Saraguda, “no era la millor targeta de presentació”.

Malgrat que el sac dels greuges estava ple i era molt sensible, EH Bildu, com ja va passar amb la investidura de Pedro Sánchez, ha tornat a actuar amb pragmatisme i pensant que el partit durarà quatre anys. Al mateix temps que compleix la seva promesa electoral de barrar el pas a Navarra Suma (UPN, el PP i Ciutadans), aquest moviment li permet ser a l’oposició i condicionar amb els seus vots l’acció del nou executiu, que no tindrà majoria.

María Chivite serà investida demà, perquè en la sessió d’avui no obtindrà la majoria absoluta perquè Navarra Suma i EH Bildu hi votaran en contra (27 vots) i només rebrà el suport del PSN, Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezkerra (23). Tanmateix, demà EH Bildu propiciarà la investidura amb l’abstenció de cinc dels seus parlamentaris -els altres dos votaran en contra per mostrar el seu malestar-, suficient perquè el PSN torni al govern navarrès 24 anys després.

La pressió de la dreta

Des de l’endemà de les eleccions ha flotat en l’ambient la possibilitat que, al final, des del PSOE es donaria l’ordre a Chivite de cedir el govern a Navarra Suma perquè la situació d’assetjament de la dreta política, social i mediàtica seria insostenible. Però aquest cop no. El PSN i els seus socis han anat teixint una negociació modèlica per als seus interessos, a diferència del que ha passat a l’Estat: a mitjans de juny un pacte per la mesa del Parlament -sense exclusió d’EH Bildu- i la setmana passada un acord programàtic i de fórmula de govern.

Fins a l’últim moment la dreta -el PP i Cs- no ha cessat en els seus atacs, malgrat que ja són coneixedors que el destí està escrit. Ara ja no es tracta tant d’aconseguir el govern com de convertir Navarra en una arma llancívola contra Sánchez. Així, el PP ha instat els barons del PSOE a alçar-se contra la possibilitat que Chivite sigui presidenta del govern de Navarra. La líder del PP a Navarra i nova vicesecretària d’organització de Pablo Casado, Ana Beltrán, ha parlat de “traïció política” i ha acusat els socialistes de “beneficiar-se” d’EH Bildu, un partit que, segons ella, “és legal però immoral i continua emparant assassinats”.

Lambán, investit president de l’Aragó amb un quadripartit

El socialista Javier Lambán va ser investit ahir president del primer govern quadripartit de l’Aragó gràcies al pacte assolit entre el PSOE, Podem-Equo, la Chunta Aragonesista i el Partit Aragonès. Lambán va obtenir així 36 vots, dos més dels 34 necessaris per a la majoria absoluta, amb els 24 del PSOE, els 5 de Podem-Equo, els 3 de la CHA, els 3 del PAR i un d’IU, mentre que hi van votar en contra els diputats del PP (16), Ciutadans (12) i Vox (3). L’acord de govern de 132 mesures, ratificat per les executives d’aquests partits i les bases de la formació lila dilluns, ha possibilitat la investidura de Lambán.

stats