Política 14/09/2020

El PSOE i els comuns culpen Torra del fet que la taula de diàleg encara no tingui data

Ábalos diu que seria "desitjable" aprovar els comptes amb la majoria de la investidura

M.f.f. / M.e.
4 min
El ministre de Transports i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, durant un acte de partit.

Madrid / BarcelonaFalta només un dia perquè s'esgoti el termini que va posar ERC al govern espanyol per reactivar la taula de diàleg a canvi d'asseure's a negociar els pressupostos generals de l'Estat, i el més calent és a l'aigüera. Igual que al juliol, continua sense haver-hi una data perquè les delegacions del Govern i l'executiu de Pedro Sánchez es tornin a reunir. I des de Madrid, tot i mantenir que no es pot seure a negociar ni l'autodeterminació ni l'amnistia dels presos polítics, asseguren que només hi ha un culpable de la falta d'entesa: el president de la Generalitat, Quim Torra, que afronta una setmana clau, amb el debat de política general, dimecres, i la vista al Tribunal Suprem per revisar la inhabilitació per desobediència, dijous. En la mateixa línia s'han expressat els comuns, tot i que fan extensiva l'acusació també a ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre de Transports i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha tornat a afirmar aquest dilluns, en la línia del que ha anat recalcant cada dimarts la Moncloa durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, que la taula de diàleg no ha celebrat una segona reunió pels "problemes i contradiccions" de Torra. En una entrevista a RNE, ha assenyalat que la reactivació de la trobava "no depèn" del govern de Pedro Sánchez, ja que hi té una "disposició plena". Fa temps que hi insisteix l'equip del president espanyol, alhora que no posa mai una data sobre la taula. Va ser el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, qui en la reunió a principis de setembre a la Moncloa amb Sánchez va assegurar que hi havia el compromís de reunir-la abans de meitats d'aquest mes. El govern espanyol ho va subscriure però quedava pendent que Torra marqués una data al calendari.

Pel que fa als comuns, el seu portaveu, Joan Mena, ha reclamat que la "guerra interna" entre ERC i Junts per Catalunya "no paralitzi una oportunitat per buscar una solució al conflicte polític que es viu a Catalunya" a través de la taula de diàleg. En roda de premsa, ha reclamat a les dues formacions que deixin de banda els interessos partidistes i prioritzin "els interessos dels catalans". A parer seu, treballar en una taula de diàleg és l'opció més "viable" per desfer el xoc territorial, i per això ha demanat "treballar sense excuses ni condicions ni obstacles" a l'hora de convocar una nova reunió. De fet, Mena ha assegurat que el govern espanyol estava preparat, al mes de juliol, per una segona trobada de la taula de diàleg. El cert és, però, que Pedro Sánchez havia refredat aquesta qüestió pel context preelectoral que vivia Catalunya, cosa que feia, havia dit, que no fos el moment idoni per celebrar la trobada.

ERC prioritza el contingut de la taula per sobre de la data

Des de l'altra banda de la taula, ERC intenta treure ferro a les pròrrogues que ha tingut aquesta segona taula de diàleg perquè considera que el focus s'ha de posar en el contingut que es posi sobre la taula. "No és tan important la data i el quan, que es pugui fer en els propers dies, sinó concretar el contingut i que sigui útil i serveixi per avançar", ha afirmat en roda de premsa la portaveu dels republicans, Marta Vilalta. "Hem de passar de la foto al contingut", ha afegit. La portaveu d'ERC ha explicat que li "consta" que els governs espanyol i català estan treballant per trobar una data per tornar a reunir aquesta taula.

Al seu torn, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha qualificat "d'oportunitat" per al diàleg la pròxima reunió prevista de la taula entre el govern espanyol i la Generalitat, però ha advertit que esperen que no sigui "una tàctica per guanyar temps". Budó ho ha assegurat durant la clausura de l'acte de celebració virtual de la Diada a Madrid, on ha tornat a demanar que s'abandoni la via de la judicialització" del conflicte "polític" que "només es pot resoldre amb diàleg i l'exercici del vot".

La clau dels pressupostos

"No teníem problemes per reunir-la a l'agost o qualsevol dia de setembre. No és pel PSOE o pel govern [espanyol] que es procedeix a aquesta segona reunió després de la primera, que crec que es va convocar a finals de febrer o primers de març", ha dit al seu torn Ábalos,que ha assegurat que l'executiu de coalició manté el seu "compromís" amb els acords subscrits. "El problema més aviat és de Torra i les seves contradiccions", ha afegit. El PSOE, però, necessita la reactivació de la taula per atreure els republicans als comptes, que de moment es mantenen disposats a negociar. De fet, el ministre de Transports ha mantingut que la via de la investidura seria la idònia per als pressupostos, tot i que el ministeri d'Hisenda prioritza ara mateix Ciutadans.

Sánchez intenta així una nova quadratura del cercle, estenent la mà al partit taronja i alhora als republicans, tot i que les dues parts ja han deixat clar que són antagòniques. La via de la investidura ha revifat, però, aquest setembre amb la guerra oberta entre Junts per Catalunya i el PDECat. Els quatre diputats poc afins a Carles Puigdemont al Congrés podrien ser clau per a l'aprovació dels comptes i la Moncloa hi compta.

stats