Política 03/09/2020

Sánchez i Rufián pacten reactivar la taula de diàleg abans de mitjans de mes, a l'espera de Torra

ERC condiciona asseure's a negociar els comptes a la celebració de la reunió

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, durant la reunió a la Moncloa per parlar dels pressupostos del 2021.

MadridLa reactivació de la taula de diàleg, que fins ara ha celebrat una única reunió al febrer –abans de la pandèmia–, torna a convertir-se en la pedra angular per a una possible entesa entre ERC i el govern de Pedro Sánchez de cara als pressupostos generals de l’Estat per al 2021. El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, l'ha situat aquest dijous com a requisit previ a qualsevol negociació pels comptes. I el president espanyol, tot i prioritzar l’entesa amb Ciutadans, li ha recollit el guant i ha acceptat reunir-la abans de mitjans de mes, amb la mirada posada en la vista per a la revisió de la inhabilitació de Quim Torra al Tribunal Suprem, prevista per al 17 de setembre. Ara la pilota és a la teulada del president de la Generalitat, a qui la Moncloa acusa de no voler reactivar el diàleg. La portaveu de Junts, Laura Borràs, ja ha recalcat a Sánchez que si no es parla d’autodeterminació la taula no es tornarà a reunir. “Per a una foto, no”, ha dit en un vídeo enviat als mitjans després d’una reunió telemàtica amb el president espanyol.

Sánchez tanca així la ronda de contactes iniciada dimecres amb el cap de l’oposició. El balanç que en fa la Moncloa és positiu: dels partits que han trepitjat la Moncloa, només el líder del PP, Pablo Casado, ha tancat la porta a negociar els comptes –més enllà de Vox, que va rebutjar reunir-se amb el president espanyol–. Tant ERC com Ciutadans, tot i vetar-se mútuament, de moment no han erigit cap altra línia vermella per asseure’s a negociar. És més, els d’Inés Arrimadas han decidit no posar cap inconvenient a una nova convocatòria de la taula de diàleg, mentre fa només tres mesos ho consideraven un impediment. A això cal sumar-hi que el PNB i Compromís han evitat vetar Cs per a l’aprovació dels comptes. A més dels d’Inés Arrimadas, el govern espanyol necessitaria els diputats de diferents membres del grup mixt i plural.

La “mort” del govern de coalició

El president espanyol i el portaveu d’ERC al Congrés s'han reunit durant poc més d’una hora. Les dues parts han considerat “franca”, “positiva” i “productiva” la trobada. Però Rufián ha enviat una advertència clara a Sánchez: escollir Ciutadans per als pressupostos, al seu parer, suposarà la “mort” del govern de coalició. “Governar és escollir. Pactar amb Cs és molt llaminer, és molt més senzill, ho entenc. Des del més fred pragmatisme, si no tens ideologia és més fàcil, però de vegades el més senzill no és compatible amb el millor”, ha dit en roda de premsa des del Congrés. La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha justificat la situació “d’emergència nacional” i ha assegurat que el govern espanyol “no escollirà” entre ERC i Cs. Ara bé, fonts de la Moncloa mantenen que els d’Arrimadas ara mateix tenen més bona predisposició a arribar a un acord.

Després de la ronda de contactes, Sánchez acaba demà la setmana amb una nova reunió de la conferència de presidents. Sobre la taula hi ha sobretot la tornada a l'escola, però tornarà a fer una crida a la unitat. Si s'acaba reunint la taula de diàleg, hauria de fixar-se una data ja la setmana que ve. Fa mesos que Esquerra malda perquè es reactivi l’eina amb què van abstenir-se en la investidura de Sánchez. Els republicans ja van arrencar el compromís del president espanyol de celebrar la segona trobada al juliol, però al final les vacances van arribar sense fixar-se una data mentre el govern i la Generalitat s’acusaven mútuament de no voler-la celebrar. Ara el president espanyol ha fet una picada d’ullet a ERC a canvi de no tancar la porta a una negociació dels pressupostos. Però la Moncloa creu que és una via amb poc èxit, malgrat la pressió de Podem perquè es repeteixi la suma de la investidura. El PNB també pressiona en aquest sentit, però la setmana que ve ja es començarà a reunir amb el ministeri d’Hisenda.

Les condicions de tots els socis potencials per als pressupostos de l'Estat

ERC
L’única condició d’Esquerra per a asseure’s a negociar els pressupostos és que es reuneixi la taula de diàleg. Els republicans mantenen que és inviable pactar amb Ciutadans i amb ells, però no posen com a línia vermella en cap cas que la Moncloa els prioritzi per negociar. Simplement que esculli. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, tampoc ha volgut entrar en el contingut dels comptes.

Ciutadans
La líder de Cs, Inés Arrimadas, està fent tot el possible per posar les coses fàcils a Pedro Sánchez. Per començar, ni arrufa el nas amb el fet que el ball dels pressupostos pugui precedir-se d’una nova reunió de la taula de diàleg, que tant han criticat. L’única condició que va posar dimecres després de reunir-se amb Sánchez és que siguin uns comptes moderats i que s’ajorni la pujada d’impostos, a més d’una nova pròrroga dels ERTO.

Grup plural i mixt
Sánchez no els va donar publicitat amb una sèrie de reunions telemàtiques ahir a la tarda, però tenen la clau dels comptes. Independentment que Sánchez esculli Cs o ERC, necessita una bona colla de partits del grup plural i mixt, igual que amb la investidura. Rufián ha assegurat que Compromís i el BNG s’oposaran a un pacte amb Cs, però els valencians han sorprès aquest dijous avançant que tenen intenció de donar suport als comptes si són socials, independentment del que faci Arrimadas. La Moncloa confia seduir Més País, Compromís, Terol Existeix i Nova Canàries. JxCat ha dit aquest dijous que no negociarà els comptes mentre continuï la “repressió” contra l’independentisme.

PNB
Les negociacions amb els nacionalistes bascos ja es donen per fetes des de fa setmanes i està previst que comencin a ser regulars la setmana que ve. El PNB considera que el més “lògic i coherent” seria tornar a aglutinar la majoria de la investidura, però la mà estesa a Ciutadans no serà un impediment per seguir parlant amb el ministeri d’Hisenda. María Jesús Montero compta amb els 6 vots del PNB.

stats