Política 12/01/2018

El PSOE denuncia que la legislatura "fa pudor de formol" però no demana anticipades

Constata el fracàs de la Conferència de Presidents de fa un any i reclama una nova reunió

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil, i el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, en roda de premsa des de Ferraz. EFE

MadridFa gairebé un any, tant el PP com el PSOE feien pinça al Senat durant la Conferència de Presidents, i la van convertir en la millor palestra per solucionar el problema territorial d'Espanya. I més després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, decidís no presentar-s'hi. Al cap de 12 mesos, els socialistes no renuncien a veure la Conferència de Presidents com el millor lloc on solucionar els problemes, però també constaten que la reunió de l'any passat va ser un fracàs.

Primer perquè el tema més important que hi havia sobre la taula, la reforma del sistema de finançament autonòmic, no té visos de prosperar. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no fa més que allargar els terminis escudant-se en la crisi catalana, però els socialistes –barallats entre comunitats per com hauria de ser aquesta reforma, que va amb un retard de quatre anys– no hi ha manera que posin una proposta sobre la taula.

El president extremeny, Guillermo Fernández Vara, i el portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil, han presentat aquest divendres un document elaborat pel partit, després de reunir per segon cop aquesta setmana l'executiva federal per denunciar el grau d'incompliment dels 11 acords adoptat en l'última Conferència de Presidents. "Una Conferència de Presidents que un any es reuneix i l'altre no, no se la creu ningú", ha denunciat Vara criticant la inacció de l'executiu de Mariano Rajoy.

Per a líder socialista extremeny, "aquesta legislatura fa pudor de formol, el líquid amb què es conserven els cadàvers", ha precisat en roda de premsa des de Ferraz per si no havia quedat clar. "Està morta, dona la sensació no només de final de cicle, sinó també d'absoluta inacció", ha afegit.

Amb tot, el PSOE no té intenció de demanar la celebració d'eleccions anticipades i Pedro Sánchez ja es prepara per a unes noves generals el 2020, malgrat dir que no té por de les urnes. Els socialistes estan convençuts que el govern de Mariano Rajoy tornarà a aconseguir tirar endavant els pressupostos del 2018 amb el suport, entre d'altres, del PNB.

Tant Vara com Gil han reivindicat la utilitat d'un instrument com la Conferència de Presidents per coordinar totes les comunitats autònomes i han tornat a demanar que s'inclogui almenys una reunió anual en la Constitució. "Rajoy no creu en la Conferència de Presidents ni en la possibilitat de coordinar, unir, establir sinergies entre comunitats autònomes", ha assenyalat Gil, demanant una nova reunió al més aviat possible perquè tots els presidents autonòmics acordin ja la reforma del nou sistema de finançament.

stats