Política 17/05/2019

El PSOE constata l’allunyament d’ERC però diu que mantindrà el diàleg sense ànim de “revenja”

Cruz assumirà la presidència del Senat de manera permanent, encara que el TC avali Iceta com a senador

Dani Sánchez Ugart
2 min
Sánchez inicia la ronda de contactes per formar govern

MadridEl secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha afirmat aquest divendres que el nomenament de Manuel Cruz i Meritxell Batet com a presidents del Senat i el Congrés que ha proposat el partit no serà provisional, a l’espera que Miquel Iceta sigui senador, perquè això seria lesionar “la institucionalitat”. “L’aposta serà definitiva”, ha afegit Ábalos, que ha detallat que, encara que el TC els donés la raó i forcés el nomenament d’Iceta com a senador, no seria triat president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ábalos ha tornat a carregar contra els independentistes per la seva negativa a nomenar Iceta, però també ho ha fet contra Ciutadans i el PP, que es van abstenir en la votació, en un moviment que ha contrastat amb l’aposta per l’estabilitat política que segons ell fa el seu partit, i ha afirmat que li agradaria més “confiar en l’abstenció” de Cs que en el vot favorable dels independentistes: “No volem dependre dels independentistes”.

El ministre de Foment en funcions ha fet servir el ‘no’ d’ERC a Iceta per mirar de minar l’argument de la dreta sobre els pactes entre republicans i socialistes. “Les relacions són les que són”, ha asseverat. Tot i així, ha dit, no tindran ànim de “revenja” perquè no és un bon camí “per a la concòrdia”, sinó que ho són “el diàleg i l’acord”. Ábalos ha evitat donar per mortes les relacions amb els republicans, però sí que ha considerat que els independentistes estan en una batalla per veure qui lidera el bloc, com, segons ell, també passa a la dreta espanyola. ”No podem ignorar el que hi ha i qui són els representants”, ha afirmat, sobre la relació amb ERC.

“Davant del conflicte no hi ha cap altra alternativa que intentar restablir la convivència política dins del marc de la legalitat”, ha dit Ábalos, que ha afegit que són conscients que hauran de travessar altres moments de desacord com aquest: “No defallirem”.

Preguntat sobre la possibilitat que Iceta acabi entrant al govern, com a ministre, Ábalos ha rebutjat especulacions, perquè ha dit que això només està al cap del president del govern en funcions.

La comissió executiva federal del PSOE ha rectificat els nomenaments de Batet com a candidata a la presidència del Congrés i de Manuel Cruz com a candidat a la presidència del Senat, anunciats aquest matí, després de la negativa del Parlament a nomenar Miquel Iceta senador. Ábalos ha considerat que els dos polítics conduiran el debat parlamentari “per la via de la moderació” i amb l’objectiu d’encarar amb garanties d’èxit els debats que vindran. El vicepresident del Congrés socialista serà Alfonso Rodríguez de Celis i la secretària serà Sofia Arranz. Pel que fa al Senat, a més de Cruz hi haurà Cristina Narbona de vicepresidenta i Fernando Martínez de secretari.

La portaveu Adriana Lastra es mantindrà en el càrrec, amb Belén Fernández, Felipe Sicilià, José Zaragoza i Susana Ros com a portaveus adjunts. També es mantindrà en el càrrec el portaveu del partit al Senat, Ander Gil.

stats