Política 08/09/2020

El PSOE ofereix a Cs la presidència de la Comunitat de Madrid si s'avé a una moció de censura contra Ayuso

José Manuel Franco puntualitza que no intentaran enderrocar el govern de manera "imminent"

Ara
2 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en una escola del municipi d'Arroyomolinos

MadridEl PSOE mou fitxa a la Comunitat de Madrid i ofereix a Cs la presidència si s'avé a votar favorablement a una moció de censura contra Isabel Díaz Ayuso. Així ho ha expressat el secretari general dels socialistes madrilenys, el també delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, en una entrevista a la SER. "En principi nosaltres hem guanyat les eleccions i se'ns faria molt difícil que un socialista no presidís la Comunitat, però si la higiene democràtica ens porta a aquesta exigència d'haver de passar perquè una persona no socialista presideixi la Comunitat i això comporta una millor gestió i un canvi polític a Madrid, estaríem disposats a estudiar-ho", ha afirmat Franco. Si fa mesos al PSOE predominava l'acusació contra Cs per pactar governs amb el PP i l'aval de Vox, com el de Madrid, ara els socialistes estan disposats a cedir la presidència, després que la formació d'Inés Arrimadas s'hagi convertit en un dels socis predilectes del govern de Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, Franco ha assegurat que no impulsaran una moció de censura contra Ayuso de manera "imminent". "Ara no és el moment" tot i que sigui "merescuda", ha assenyalat el dirigent del PSOE, que ha asseverat que actualment no està en contacte amb Cs per abordar aquesta qüestió. De fet, ha destacat que en aquest context de crisi sanitària és necessari apostar per la "unitat" i ha recordat que va plantejar un pla de reconstrucció a Madrid, en la línia del que Sánchez va proposar a escala estatal. Per això, veu "responsable" esperar, però ha avisat: "Si Inés Arrimadas recomana a Ignacio Aguado -el líder de Cs a l'Assemblea de Madrid- que doni suport una moció de censura, estarem preparats".

El PSOE fa mesos que critica l'opacitat del govern regional, que veta peticions de comissions d'investigació a l'Assemblea. En temps de pandèmia va evitar que se'n creés una de Sanitat i els socialistes retreuen la falta d'informació de l'executiu d'Ayuso. Un exemple va ser la desaparició del nombre d'infectats per coronavirus asimptomàtics dels informes setmanals del departament que lidera Enrique Ruiz Escudero. "Si PP i Cs segueixen bloquejant el control polític de l'Assemblea de Madrid, el PSOE aprofundirà i intentarà amb tota la seva força i potència una moció de censura", ha anotat Franco. Fins i tot estan disposats a presentar la moció sense tenir garantida la majoria.

Roldán, a Sánchez: "No ens trobarà en el politiqueig"

De moment Cs no s'ha pronunciat públicament sobre la qüestió, però la portaveu de la formació taronja al Senat, Lorena Roldán, ha recriminat a Sánchez durant un ple a la cambra alta que el PSOE es dediqui a criticar la gestió del govern de la Comunitat de Madrid. "No ens trobarà en el politiqueig", ha assegurat Roldán, que ha parlat de "treva política" i ha assenyalat que el seu partit està disposat a fer "crítica constructiva".

stats