Política 28/09/2016

La meitat de l'executiva del PSOE plega per tombar Sánchez

Disset membres de l'executiva han presentat la seva renúncia per eludir el comitè federal i forçar la dimissió del secretari general

Dani Sánchez Ugart
2 min
El secretari general  del PSOE, Pedro Sánchez,  va comparèixer ahir després d’una tensa executiva que va durar cinc hores.

MadridEl sector crític del PSOE ha fet aquest dimecres la jugada clau per fer fora Pedro Sánchez. Fa setmanes que els representants d'aquest sector maquinen una fórmula per forçar la dimissió del secretari general del partit, que no passa per l'adreçador i s'absté a una investidura de Mariano Rajoy tot i la creixent pressió externa. Per aconseguir-ho han presentat aquesta tarda la dimissió en bloc 17 membres de l'executiva del partit, formada per 38 persones. En principi, tot i que els estatuts no ho deixen clar, caldria que més de la meitat dels directius del partit pleguessin perquè el secretari general es veiés forçat a plegar i, com que dins de l'executiva hi ha tres vacants no cobertes, el nombre màgic és 20 (les 17 dimissions més les 3 vacants).

Fonts del PSOE han assegurat que estan estudiant quins són els següents passos a seguir, després que el secretari d'organització del PSOE Andalús, Antonio Pradas, mà dreta de Susana Díaz, i la secretària d'immigració, Eva Matarín, hagin presentat el document a la seu de Ferraz. Els estatuts no són clars respecte a això, i la direcció encara es podria escudar en defectes de forma.

Entre els dimissionaris hi ha la representant del PSC a l'executiva, Carme Chacón, més set representants del PSOE Andalús, els presidents autonòmics Ximo Puig i Emiliano García-Page, les secretàries Manuela Galiano i Luz Rodríguez, el canari José Miguel Pérez i tres vocals més, Carlos Pérez Anadón, María Ascensión Murillo i Tomás Gómez, rival de Sánchez a les primàries.

Pedro Sánchez i els membres fidels de la seva executiva estan estudiant a hores d'ara les dimissions i els següents passos a seguir. S'espera que el secretari general socialista faci alguna valoració a la sortida de la reunió. A les 9 del vespre té prevista una entrevista a Telecinco, que podria fer ja com a exsecretari general.

stats