Pacte PSOE-EH Bildu

El PSOE i EH Bildu pacten una moció de censura a Pamplona que dona l'alcaldia als abertzales

El PP denuncia el "pacte encaputxat", que considera un pagament pel suport a la investidura de Sánchez

4 min
El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, en l'inici de campanya de la formació 'abertzale' a Pamplona

MadridEl pacte entre el PSOE i EH Bildu que no va ser possible fa mig any, just després de les eleccions del 28-M, s'ha concretat finalment a Pamplona. Els socialistes navarresos i els abertzales han pactat una moció de censura que ara sí que donarà l'alcaldia al candidat d'EH Bildu, Joseba Asiron, el segon candidat més votat per darrere de Cristina Ibarrola, d'Unió del Poble Navarrès (UPN). Ho ha avançat a primera hora del matí la Cadena SER i, poques hores després, EH Bildu ho ha formalitzat amb el registre de la iniciativa que porta la signatura dels abertzales, del Partit Socialista de Navarra (PSN) i de dues formacions més: Geroa Bai i Amb Tu-Zurekin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria progressista suma setze regidors, dos per sobre de la majoria absoluta —vuit d'EH Bildu, cinc dels socialistes, dos de Geroa Bai i un d'Amb Tu-Zurekin—. "Hauríem volgut que passés el dia posterior a les eleccions", ha admès Asiron al migdia en roda de premsa, però ha celebrat que "per fi" s'hagi produït l'entesa, que té "una lectura en clau molt local". UPN va ser primera força amb nou regidors i va aconseguir l'alcaldia per la manca d'acord de la majoria progressista. Ibarrola no va arribar a la majoria absoluta, ja que només va obtenir onze vots a favor amb els dos del PP. La fins ara alcaldessa s'haurà d'acomiadar abans que acabi l'any, ja que la moció de censura es debatrà el dijous 28 de desembre.

Asiron ja va governar el consistori del 2015 al 2019, però en aquell mandat no va comptar amb el suport dels socialistes navarresos. La decisió de pactar una moció de censura suposa, per tant, un gir en la política del PSOE, i implica un pas més en l'acostament a EH Bildu. Ara bé, la coordinadora general dels abertzales a Navarra, Miren Zabaleta, ha assegurat que "no hi ha cap causa-efecte entre la investidura de Pedro Sánchez i la moció de censura a Pamplona". "Són dues qüestions diferents", ha garantit.

Tanmateix, també és cert que l'aritmètica parlamentària posterior a les eleccions generals ha dut el PSOE a fer passos inèdits fins ara en la relació amb el partit liderat per Arnaldo Otegi, com va ser la fotografia que es va fer el líder socialista, Pedro Sánchez, per primer cop amb representants d'EH Bildu durant la negociació de la investidura. Abans del 23-J, el mateix Sánchez havia tractat de marcar distàncies davant dels atacs de la dreta i havia remarcat que no tenia "cap acord de govern amb Bildu", si bé els socialistes fa anys que col·laboren al Congrés amb la formació.

Asiron ha animat el PSN a fer un pas més i els ha ofert entrar al govern municipal. "Ens encantaria", ha dit el futur alcalde, que vol un executiu "plural" i ha obert la porta a pactar una coalició immediatament o una incorporació dels socialistes a l'executiu més endavant. També ha dit que vol negociar amb totes les formacions progressistes un programa de govern per a la resta de la legislatura. "A partir d'avui s'inicien les converses", ha explicat.

El PSN ja ha rebutjat entrar a l'executiu. "No es tracta d'un acord de govern", ha defensat el secretari d'organització del PSN-PSOE, Ramón Alzórriz, en una roda de premsa en què ha justificat "l'acord polític" perquè Pamplona tingui "l'oportunitat de viure un temps nou després de molt de temps paralitzada". Tot i que el moviment per ara es limiti a la moció de censura, ja ha rebut crítiques tant de la dreta com de les pròpies files socialistes.

La indignació de la dreta

La notícia no ha trigat a arribar al Congrés i ha indignat el PP. El seu líder, Alberto Núñez Feijóo, ha denunciat que és "indignant que el PSOE entregui l'alcaldia de Pamplona a un partit que porta assassins a les seves llistes electorals", en referència a la polèmica per la inclusió de 44 candidats condemnats per terrorisme a les llistes d'EH Bildu el 28-M, set dels quals per delictes de sang, que van acabar renunciant a ser a les candidatures. "Anem coneixent el pacte encaputxat entre el partit de Sánchez i Bildu. Han tornat a mentir. Anem coneixent el preu que ha pagat per tornar a ser president del govern", ha criticat.

Poc després, en una altra intervenció, Feijóo ha advertit que aquest moviment dificulta encara més arribar a acords, quan hi ha pendent una trobada del líder de l'oposició amb Sánchez. "Si les possibilitats d'entesa entre el govern i el PP no eren moltes, des d'avui en són moltes menys", ha dit en un acte a Madrid.

En la sessió de control al govern espanyol, la número dos dels conservadors, Cuca Gamarra, ha advertit al PNB que "prengui nota, no fos cas que la pròxima sigui que EH Bildu tingui la Lehendakaritza a Euskadi". El PSOE ha respost als passadissos de la cambra baixa i el seu portaveu parlamentari i exlehendakari, Patxi López, ha justificat que el de Pamplona era un "ajuntament paralitzat" amb un equip "incapaç d'arribar a cap mena d'acord" i "sense pressupostos durant tres anys". "Suposo que això deu haver influït en la decisió" dels socialistes navarresos, ha al·legat. El ministre de Transports i exalcalde de Valladolid, Óscar Puente, ha afegit que ell no té "cap problema" amb el fet que un partit progressista com Bildu aconsegueixi l'alcaldia.

Però no tots els socialistes ho veuen així. El secretari general del PSOE a l'Aragó i expresident de la comunitat, Javier Lambán, ha censurat la decisió a X. "Lamento que els hereus d'ETA aconsegueixin l'alcaldia de Pamplona i em produeix una profunda desolació que ho facin amb el suport dels socialistes de Navarra", ha afirmat, i ha receptat als "polítics moderats" anar al "racó de pensar" per "allunyar Espanya de l'abisme".

De moment, però, les posicions entre el Partit Socialista d'Euskadi (PSE) i els abertzales estan molt allunyades de cara a les eleccions basques, i el líder dels socialistes bascos, Eneko Andueza, ha reiterat que no té cap intenció d'arribar a un pacte de govern amb Bildu. Una negativa que Otegi ja ha titllat de "poc creïble i molt poc sòlida en termes polítics".

stats