Política 10/07/2017

El PSC i el PSOE preparen un catàleg d'ofertes basat en les 46 peticions de Puigdemont per intentar frenar l'1-O

El PSOE proposarà també crear una comissió d'estudi de la reforma constitucional al Congrés

Dani Sánchez Ugart
2 min
Cristina Narbona i Pedro Sánchez en la reunió del grup parlamentari del PSOE, dimarts.

MadridEl PSOE i el PSC faran una reunió de les executives conjunta aquesta setmana en què presentaran un document de treball amb iniciatives per "generar un autèntic diàleg" entre el govern espanyol i el català i els grups polítics catalans i de l'Estat. La presidenta del partit, Cristina Narbona, ho ha explicat aquest dilluns en una roda de premsa al carrer Ferraz, i ha detallat que un dels documents de treball amb què estan "treballant" són les 46 peticions que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer arribar a Mariano Rajoy poc després d'assumir el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paral·lelament, el partit també proposarà iniciatives legislatives al Congrés abans de l'1 d'octubre per intentar oferir solucions al conflicte entre Catalunya i l'Estat i frenar l'independentisme; tot i que no ha detallat quin serà aquest catàleg, sí que ha dit que cal crear un fòrum de debat al Congrés per reformar la Constitució. Narbona ha apostat per fer "pedagogia", perquè als catalans "se'ls està explicant el referèndum com a exemple de democràcia, quan en realitat posar una urna no equival a democràcia si no es compleixen unes garanties que en aquest cas no es compleixen".

La presidenta socialista ha apostat per abordar aquestes iniciatives polítiques "com més aviat millor", i fins i tot ha deixat caure la possibilitat d'habilitar el Congrés a l'estiu per fer passos endavant abans de la data prevista del referèndum.

Entre les ofertes que prepara el PSOE, però, no hi haurà ni la celebració d'una consulta pactada ni tan sols el pacte fiscal, que segons ella només és reconegut a la Constitució per al País Basc i Navarra. Això sí: ha apostat per una reforma del sistema de finançament autonòmic, així com per una reforma de caràcter federal que "per definició és asimètrica perquè reconeix les singularitats de cada territori. Això, però, ha de ser "compatible amb la igualtat de tots els espanyols i la sobirania única".

Els alcaldes del PSC respectaran "la legalitat"

Sobre el paper dels alcaldes socialistes catalans l'1-O, Narbona s'ha mostrat confiada que no hi participaran: "Vaig tenir ocasió divendres d’estar amb Miquel Iceta i em va traslladar l’absoluta confiança que els 122 alcaldes del PSC respondran de manera nítida respecte al compliment de la legalitat".

stats