MODEL D’ESTAT
Política 05/10/2015

El PSOE es limitarà a reconèixer la “singularitat” de Catalunya

Sánchez evita la idea de nació catalana en la reforma constitucional

Ara
2 min
Pedro Sánchez esquiva parlar ara de nació catalana, tot i que s’hi referia quan lluitava a les primàries internes del PSOE.

BarcelonaTot i que, tradicionalment, el socialisme català ha compartit la idea que Catalunya és una nació, els seus companys del PSOE no semblen disposats a acceptar-ho. A l’inici de la llarga precampanya per a les eleccions espanyoles del 20 de desembre, el secretari general del partit, Pedro Sánchez, va voler deixar clar en una entrevista a La Vanguardia el discurs que mantindrà a partir d’ara. “El que farem és reconèixer la singularitat de Catalunya”, hi afirmava taxatiu el líder socialista, fugint de la idea de nació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa poc més d’un any, quan feia campanya interna per ser el nou secretari general, Sánchez va defensar un finançament “específic i singular” per a Catalunya i va proclamar que la “respectava com a nació”. Entre els socialistes catalans, però, es va imposar Eduardo Madina, amb un relat netament federalista i més a l’esquerra. Ara les promeses de Sánchez han virat. A l’entrevista d’ahir negava que hi hagi un “veto” del PSOE andalús a l’hora de fer gestos que reconeguin la identitat nacional del Principat.

Amb la vista posada a la Moncloa -Sánchez creu que hi ha marge per desbancar Mariano Rajoy-, la direcció socialista intenta no crear escletxes als pilars que aguanten l’edifici del partit. Per això el seu punt de referència és la Declaració de Granada, que marca les pautes per a la reforma constitucional en un sentit federal però que exclou el dret a decidir. Durant un temps això va generar desajustos entre les seus del carrer Ferraz, a Madrid, i Nicaragua, a Barcelona. Ara, però, passat el difícil examen del 27-S per als socialistes, la relació apareix més ben greixada. El partit de Miquel Iceta, tot i perdre quatre escons, ha sabut contenir les males expectatives electorals, amb un missatge clarament allunyat del sobiranisme, lluint fins i tot una enorme bandera espanyola en algun míting. Per a Sánchez, el graner de vots catalans és important per intentar ser la primera força el 20-D. Per això les crides al vot útil ja han començat.

Rivera es reivindica

Segons el líder del PSOE, el resultat del 27-S evidencia que Artur Mas forma part “del passat” perquè “la seva estratègia rupturista ha fracassat”. Per això avisa que els diputats del PSC no facilitaran la investidura del líder de CDC en cas que no hi hagi un acord amb la CUP.

L’intent de sincronitzar els rellotges entre els socialisme espanyol i el català s’emmarca en el context preelectoral, un cop el president del govern espanyol ja ha anunciat la data dels comicis. Un altre dels protagonistes d’aquesta cursa cap a la Moncloa, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, treia pit dels resultats al Parlament en una entrevista a El País : “Hem demostrat a les urnes que podem guanyar el bipartidisme però també Podem. Hem impedit la majoria de vots separatistes”.

stats