Política 06/02/2015

Sáenz de Santamaría: "Si tots els espanyols fessin com Monedero, no sé com pagaríem la Sanitat o l'Educació"

El PSOE qualifica Monedero de ser "el Bárcenas de Podem"

Agències
3 min
Monedero, a l'esquerra de Pablo Iglesias, durant la concentració del passat cap de setmana a la Puerta del Sol, a Madrid / EFE

MadridPrimer va ser Íñigo Errejón, per haver cobrat 1.825 euros bruts mensuals de la universitat de Màlaga tot i no fer la jornada laboral assignada. I ara és Juan Carlos Monedero, número tres de Podem, qui se situa al centre de la polèmica, novament per una qüestió fiscal i ètica. El cofundador del nou partit ha vist com li plovien les crítiques des que va trascendir que va fer servir una empresa sense treballadors ni estructura per facturar els 425.000 euros que va cobrar de diferents governs americans, entre ells el de Veneçuela, per assessorar sobre la unitat financera i la creació d'una moneda comuna per a l'Amèrica Llatina. Aquest divendres, el dia en què Podem ha assegurat que Monedero ha regularitzat la seva situació amb Hisenda –tot i no aportar-ne cap prova– les crítiques li han arribat dels seus principals competidors polítics, el PP i el PSOE, que han fet servir paraules molt dures per atacar una de les màximes figures del partit que, segons les enquestes, jugarà un paper clau en el pròxim Congrés dels Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acusat Juan Carlos Monedero de no haver complert "amb les seves obligacions tributàries". Però, conscient del perfil de votant que busca Podem, un partit que parla en nom del "poble" i acusa la "casta" d'apropiar-se dels recursos de "la pàtria", Santamaría ha disparat un míssil de profunditat: "No sé com pagarien els serveis públics o la Sanitat o l'Educació si tots els espanyols fessin el que fa Monedero".

El PSOE el compara amb Bárcenas

Menys subtil ha estat el PSOE. El portaveu del grup parlamentari socialista al Congrés dels Diputats, Antonio Hernando, ha acusat Monedero de ser "el Bárcenas" de Podem: "Alguns partits van fer servir diners de Suïssa per finançar-se i ara volem saber si Podem ha fet servir diners de Veneçuela per finançar-se". Però Hernando, que ha acusat el número tres de Podem de "mentir i defraudar Hisenda", no només s'ha limitat a atacar Monedero sinó que, a més, li ha demanat explicacions: "El que ens ha de dir el senyor Monedero és què ha fet amb aquests diners que no va pagar a Hisenda i si han servit per finançar el seu partit i per pagar actes electorals o campanyes electorals". "Ara entenem per què el senyor Iglesias defensa tant el senyor Monedero, perquè podria ser el Bárcenas de Podem", ha dit Hernando, que ha insistit que "perquè tothom tingui clar que Monedero no és el Bárcenas de Podem ens ha de dir què ha fet amb aquests diners que li va pagar Veneçuela".

Podem parla d'intimidació

En un comunicat, Podem ha desmentit aquest divendres que Monedero hagi comès frau a Hisenda o rebut cap tipus de sanció i ha criticat les informacions "falses i interessades al servei de la disputa política" i amb finalitats "clarament intimidatòries". Ja fa dies que des de Podem s'acusa el ministre d'Hisenda d'adoptar un to amenaçador quan la premsa li demana la seva opinió sobre la relació de Monedero amb l'Agència Tributària. Montoro ha negat les acusacions, però de forma més aviat indirecta, adduint que "qui paga els seus impostos no ha de sentir-se amenaçat".

Segons el partit de Pablo Iglesias —que no ha aclarit quan ha realitzat Monedero la declaració complementària ni quants diners ha pagat a Hisenda— "els inspectors han afirmat repetidament que no hi ha hagut ànim d'ocultació, infracció o sanció".

stats