Política 30/01/2015

El govern espanyol aprova una estratègia contra el jihadisme per "actuar a temps contra brots de radicalització"

El pla preveu actuar a internet i millorar la col·laboració entre forces policials i el teixit associatiu en l'àmbit municipal. En paral·lel, el PP continua negociant amb el PSOE un pacte antiterrorista després de la reunió d'aquest divendres entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez

Ara
2 min
Un mosso d’esquadra vigilant amb una metralleta els accessos a l’estació de Barcelona Sants, ahir,  dins del pla del reforçament de la seguretat de llocs vulnerables.

BarcelonaEl govern espanyol ha concretat aquest divendres l'estratègia contra el terrorisme jihadista, coincidint amb el debat amb el PSOE per validar un pacte d'estat en aquesta qüestió. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, han expressat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que l'objectiu de l'executiu és poder evitar processos de radicalització. Per això, es millorarà la col·laboració de policies locals i autonòmiques amb ajuntaments i associacions que treballen per la convivència, amb la intenció que puguin alertar de conductes sospitoses. La vicepresidenta espanyola ha apuntat que l'estratègia antiterrorista planteja "actuar a temps contra brots de radicalització".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pla estratègic estatal de lluita contra la radicalització violenta pretén adaptar-se, tal com ha apuntat Fernández Díaz, a la lluita contra "el terrorisme del segle XXI". "Necessitem dotar el Codi Penal dels instruments jurídics per derrotar el terrorisme jihadista, amb característiques diferents del terrorisme d'ETA", ha reflexionat el ministre de l'Interior abans de detallar el pla validat pel govern de Mariano Rajoy. Fernández Díaz ha afirmat que l'estratègia contra el jihadisme persegueix treballar "en el camp de la prevenció" i posarà l'accent l'àmbit municipal.

L'Estat perseguirà la radicalització en tres àmbits: el territori espanyol, l'estranger i el ciberespai. Fernández Díaz ha posat com a exemple que el pla preveu que grups especialitzats de lluita contra el jihadisme generin "missatges per contrarestar els missatges radicals a internet". Segons els ministre de l'Interior, entre el 1996 i el 2012, set de cada deu condemnats per jihadisme s'havien radicalitzat a Espanya i, des del 2012, el 80% d'aquests processos de radicalització es produeixen a internet. El pla estatal té un apartat específic per combatre la radicalització als centres penitenciaris.

El pacte PP-PSOE no està tancat

el PSOE podria assumir que en el Codi Penal s'estableixi una pena de cadena perpètua, tal com ha avançat aquest divendres 'El País'

Precisament, aquest divendres el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat "ridícula" la presó permanent revisable per a jihadistes proposada en el pacte antiterrorista. En declaracions a Antena 3 recollides per Europa Press, Iceta ha fet aquesta reflexió: "La presó permanent revisable és una manera d'anomenar la cadena perpètua, i jo estic en contra de la pena de mort i de la cadena perpètua. Ara bé, crec que fer un pacte antiterrorista és important".

stats