Política 28/11/2013

El PSOE no multa el PSC per trencar la disciplina de vot, només l'amonesta

La direcció del grup tanca l'expedient als diputats catalans per haver votat diferent del PSOE a la moció d'UPyD amb una amonestació per escrit

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridEl grup parlamentari socialista ha decidit aquest dijous no multar els diputats del PSC per trencar la disciplina de vot el passat 29 d'octubre, quan es va abstenir a la moció d'UPyD que atorgava el dret a decidir sobre el futur de Catalunya a tots els espanyols. Només se'ls amonesta per escrit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els diputats del PSC van rebre una carta aquesta setmana en la qual se'ls informava de l'obertura d'un expedient disciplinari, per part de la direcció del grup parlamentari, que finalment ha quedat tancat avui amb l'amonestació més baixa que contempla el reglament intern del grup socialista del Congrés, després que el coordinador del PSC a Madrid, Albert Soler, presentés una al·legació –en nom de tots els seus companys– argumentant els motius que els van portar a votar diferent.

Quan el PSC va trencar la disciplina de vot la primera vegada –en el debat de política general en què CiU portava una resolució sobre el dret a decidir– els socialistes catalans van rebre una multa de 600 euros.

El PSOE justifica el canvi de criteri perquè "es partia de situacions totalment diferents". Les fonts socialistes argumenten que la primera vegada que es va trencar la unitat, a l'hora de votar, la direcció del grup ja havia decidit quina havia de ser la votació. En canvi, en el segons cas, es va estar debatent internament al llarg del dia quina seria la posició del grup.

Tant des del PSOE com des del PSC al Congrés s'assegura que tenen voluntat de votar sempre en el mateix sentit, malgrat que són conscients que tenen una divergència política sobre el dret a decidir. No obstant, les mateixes fonts admeten que, després de la conferència política del PSOE i del consell nacional del PSC, les dues formacions es troben en un "nou temps polític". No s'ha d'oblidar que el PSC va decidir no tornar a votar cap iniciativa sobre el procés sobiranista que no comptés amb l'acord de Madrid.

stats