Política 21/08/2019

Sánchez tanca la porta a un govern de coalició

Iglesias insisteix en un executiu compartit i el PSOE deixa en suspens les negociacions amb la seva negativa

Laia Forès
3 min
El PSOE respon a Podem: "La coalició és inviable"

MadridUn mes després de la investidura fallida, les negociacions entre el PSOE i Unides Podem per investir Pedro Sánchez continuen completament bloquejades. La convocatòria de noves eleccions sembla cada dia més inevitable, sobretot després del capítol d’ahir. Davant la insistència del partit lila d’entrar al govern, el PSOE va desterrar -sembla que definitivament- la possibilitat de deixar entrar Unides Podem al seu executiu. “La coalició és inviable”, va resumir contundent el partit socialista en un comunicat.

La relació entre els dos partits està molt erosionada, especialment per la desconfiança que ha generat al PSOE l’actitud de Podem durant les negociacions i durant la investidura, quan Pablo Iglesias va arribar a fer una última oferta als socialistes quan ja havia començat el debat. Un cop baix per a un PSOE que tenia molts motius per no voler una coalició i que ara considera que encara en té més. “La negociació i la posterior votació parlamentària han contribuït a fer créixer greument la desconfiança entre les dues formacions”, subratllaven els socialistes en el comunicat.

La presència de Podem en un govern de Sánchez aixeca enormes recels dins del PSOE. El president del govern tem grans tensions amb Podem en un executiu de coalició pel conflicte polític amb Catalunya però també per altres qüestions com la crisi de l’ Open Arms. La desconfiança a la qual fan tantes vegades al·lusió els dirigents socialistes pot resultar un escull insalvable que desemboqui en una nova convocatòria electoral. La mostra més evident és el llenguatge dur del comunicat d’ahir en què el PSOE remarcava més que mai les diferències i la desconfiança, tot i admetre que en l’aspecte programàtic el punt de vista de Podem li resulta “molt pròxim”.

Els socialistes convidaven Iglesias, una vegada més, a estudiar altres fórmules de cooperació entre les dues formacions que no impliquin la presència del partit lila al govern de Sánchez. “D’ara endavant l’obligació de tots els partits és explorar altres vies de governabilitat”, subratllava el PSOE per tancar la porta a un govern de coalició.

El document que va publicar el partit de Pedro Sánchez era la resposta al pas endavant que havia fet a primera hora del matí Unides Podem per tornar a la taula de negociació. La formació de Pablo Iglesias havia enviat una nova proposta al partit socialista per reprendre el diàleg en el punt en què “es va deixar al mes de juliol” i assolir així un acord de govern que Podem considera que “estava a prop”.

Oferta caducada

Al juliol, el president del govern, Pedro Sánchez, va oferir a Unides Podem una vicepresidència i tres ministeris, però Iglesias ho va rebutjar. Les quatre propostes que posa ara sobre la taula el partit lila també inclouen una vicepresidència -sempre la de Drets Socials i Igualtat- i almenys tres ministeris, tot i que el partit puntualitza que les propostes són “flexibles”. De fet, ara Podem estaria disposat a no ocupar el ministeri de Treball, una demanda a la qual al juliol havia col·locat l’etiqueta d’irrenunciable.

En una entrevista a Antena3, el líder d’Unides Podem va ser molt crític amb la resposta del PSOE. Pablo Iglesias va retreure a Pedro Sánchez que l’oferta que va fer-li al juliol -vicepresidència i tres ministeris- ara ja sigui “inviable”. “No s’entén que el govern de coalició que van proposar caduqués en 48 hores”, es va queixar. Iglesias va demanar als socialistes que si volen anar a eleccions “ho diguin obertament”.

Les propostes programàtiques d’Unides Podem

Catalunya

Podem torna a presentar la proposta de crear una taula de diàleg multilateral sobre Catalunya “que permeti desjudicialitzar el conflicte polític”. El PSOE ja havia impulsat una idea semblant, però la polèmica del relator va fer fracassar la iniciativa.

SMI

El govern socialista va apujar al gener a 900 euros bruts el salari mínim interprofessional gràcies a un acord amb Unides Podem. Ara el partit morat proposa un nou augment, fins als 1.200 euros mensuals.

Pensions

Les pensions seran un dels cavalls de batalla de la nova legislatura. Per a Unides Podem, la prioritat és garantir que les pensions es revaloritzin sistemàticament amb l’IPC i derogar l’última reforma aprovada pel PP, que limitava l’augment anual de les pensions.

Habitatge

Podem proposa augmentar el parc d’habitatge social i limitar per llei l’augment dels preus dels habitatges de lloguer a les zones o ciutats on les pujades siguin “abusives”, una mesura que el govern del PSOE va rebutjar quan va aprovar el decret del lloguer.

stats