Política 26/09/2021

Puigdemont compromet la solidaritat de Catalunya amb l'independentisme sard

L'expresident de la Generalitat ha fet una última parada a Oristany abans de tornar aquest dilluns cap a Brussel·les

ARA
2 min
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en un acte amb càrrecs electes independentistes sards a Oristany

BarcelonaDes que va ser detingut, l'independentisme sard es va posar al costat de Carles Puigdemont. El president de Sardenya, Christian Solimas, fins i tot el va acompanyar a la sortida de la presó de Bancali. Aquest diumenge, l'expresident de la Generalitat ha volgut agrair el suport que ha rebut aquests tres dies, però també el que ha rebut des que es va exiliar el 2017. En una conferència amb els representants de la Corona de Logu –una mena d'assemblea de càrrecs electes independentistes– recollida per l'ACN, Puigdemont ha compromès el seu suport recíproc i el de Catalunya: "Si mai Sardenya necessita la solidaritat de Catalunya, la tindreu".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la localitat d'Oristany, Puigdemont ha admès que la realitat de les dues nacions és diferent, però ha dit que poden compartir el camí, juntament amb altres nacions sense estat d'Europa, per col·laborar per crear una Unió Europea "més propera i comprensiva" amb els pobles que la formen. A l'acte, al qual també ha assistit el secretari general de JxCat i ex pres polític, Jordi Sànchez, s'han reunit més d'un centenar de simpatitzants independentistes de l'illa.

La Corona de Logu pren el nom d'una antiga institució illenca que englobava càrrecs polítics i judicials. Els seus membres han elogiat el procés independentista català i l'han agafat com a model de lluita sobiranista pacífica. Puigdemont ha insistit que l'actitud de l'estat espanyol els últims anys només permet optar per la via unilateral, però sempre pacífica, a diferència del procés negociat que es va viure al Canadà i al Regne Unit. Per això, a més, ha dit que la crisi catalana és una "crisi europea", perquè posa en qüestió els valors fonamentals de la UE.

Procés d'extradició en stand by

Va arribar dijous al vespre i tornarà a Brussel·les aquest dilluns. El periple de Puigdemont a Sardenya no ha sigut tan plàcid com preveia, però l'ha tornat a posar durant uns dies en el focus mediàtic internacional. Un cop torni a Bèlgica, el seu procés d'extradició quedarà en stand by a l'espera de la vista davant la jutge del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser que té agendada per al 4 d'octubre. Tot queda obert perquè, tot i que Puigdemont ha garantit la seva presència a Sardenya en aquella data, els seus advocats ja preparen el recurs al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) per retornar-li la immunitat. En cas que el TGUE ho accepti, la defensa de l'expresident està convençuda que el cas s'arxivarà immediatament.

La Fiscalia italiana defensarà en coordinació amb l'espanyola que Puigdemont no tenia immunitat durant el viatge a Sardenya perquè, lluny d'estar exercint com a eurodiputat, interpreta que es tractava d'un viatge a títol individual, com a president del Consell per la República. Sigui com sigui, el que passarà aquest dilluns és que Puigdemont participarà en la reunió del comitè de comerç internacional de l'Eurocambra i que reprendrà la seva vida a Bèlgica, deixant enrere la detenció i la nit a la presó italiana.

stats