Política 11/02/2016

Puigdemont avisa els cònsols que Catalunya serà independent "d'aquí pocs mesos": "Se'ls gira feina"

Raül Romeva garanteix al cos consular que la desconnexió es farà de forma "impecable", amb "normalitat i legitimitat", i de manera "pacífica i dialogada"

Laia Vicens
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha rebut els representants consulars a Barcelona / PERE VIRGILI

BarcelonaDeclaració d'intencions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant dels representants del cos consular a Barcelona. Primer, donant per fet que "d'aquí pocs mesos" Catalunya serà un estat independent. "Barcelona és la tercera ciutat no capital amb més representants consulars i encara n'hi haurà més quan d'aquí pocs mesos s'incorpori com a estat", ha dit. I segon, avisant els cònsols que "se'ls gira feina" en els propers 18 mesos "i més enllà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha dit en una al·lusió directa i explícita al procés independentista, buscant la complicitat dels representants a Barcelona de la resta d'estats. "Saben quin és el projecte polític que tenim i els termes en què volem desenvolupar-lo. Saben que Catalunya és un país que camina cap a la seva independència", ha verbalitzat Puigdemont, que ha combinat el català i el castellà per pronunciar el seu discurs.

Intentant trobar la col·laboració internacional, Puigdemont ha apel·lat als processos d'independència d'altres països. "Alguns de vostès han conegut processos similars i tenen experiència sobre com resoldre aquestes situacions", ha dit, per demanar-los que "segueixin fent el que han fet" fins ara. "Rigor, professionalitat, actitud sempre positiva i traslladar al Govern tot allò que preocupa els ciutadans dels seus estats", ha detallat el president. Però en aquest punt ha posat més deures als representants consulars: que "expliquin bé" el procés als seus països de referència i que els traslladin la realitat d'un país que "vol créixer amb la seva gent, amb factura democràtica, col·laboració, una apel·lació al diàleg permanent i una vocació indestructible d'internacionalització".

I és que Puigdemont ha explicat que el procés polític que viu Catalunya "no és ordinari, és extraordinari", i ha repassat algunes de les virtuts de Catalunya. "És un país que pot oferir moltes coses", ha afirmat, tot repassant el "pes econòmic" del país, el seu model turístic, la creativitat dels seus ciutadans i la internacionalitat "colossal" que l'iguala, ha dit, als "millors països del món".

Per no deixar lloc al dubte, Puigdemont ha reivindicat el caràcter europeu de Catalunya. "Hem ajudat a construir l'ànima de la millor Europa i volem continuar contribuint-hi en els propers mesos. Ho podran veure", ha assegurat.

Romeva: "Volem un nou encaix a la UE"

En la tradicional recepció del Govern al cos consular, celebrada al Palau de la Generalitat, també hi ha intervingut el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Internacionals i Transparència, Raül Romeva, que també ha centrat la seva intervenció a explicar els motius de la independència. "Volem un nou encaix a la UE", ha resumit, tot definint els vectors principals de la política independentista del Govern: voluntat popular, seguretat jurídica i diàleg. Apel·lant als resultats del 27-S, Romeva s'ha posat a disposició dels cònsols per fer-los arribar "tota la informació necessària sobre el projecte" independentista i els ha emplaçat a trobar "un marc i un format adequat" per aprofundir en tots els dubtes que tinguin.

Els ha garantit, això sí, que la desconnexió es farà de forma "impecable", amb "normalitat i legitimitat", de forma "pacífica i dialogada". "Aquest és un procés inexorable perquè així ho desitja la majoria de la població", ha afirmat.

stats