Política 13/10/2017

Puigdemont reuneix els consellers a Palau enmig de la pressió per declarar ja la independència

Junts pel Sí i la CUP també han participat en una trobada prèvia a primera hora del matí

Gerard Pruna / Núria Orriols
2 min
Urnes, cens i cobertura legal: passos a fer després de la data i la pregunta

BarcelonaMatí ple de moviment al Palau de la Generalitat. Després d'unes hores marcades per la pressió interna que li reclama aixecar la suspensió en què va deixar dimarts la declaració d'independència, Carles Puigdemont ha reunit passades les 12 del migdia els seus consellers a Palau i la trobada ha durat més de dues hores -fins vora les tres del migdia-. Abans, segons ha pogut comprovar l'ARA, també representants de la CUP i de Junts pel Sí s'havien acostat al Palau de la Generalitat.

Sobre la taula, doncs, diverses qüestions. D'una banda, la necessitat del Govern de decidir quina resposta dona al requeriment que dimecres li va fer el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i de l'altra si es posa un termini al període de diàleg. El requeriment de La Moncloa reclama a Puigdemont que aclareixi –responent amb un sí o un no– si dimarts va declarar la independència. Examinar com respondre aquesta pregunta és, doncs, un dels temes calents que hi ha sobre la taula.

Tanmateix, fonts de la CUP insisteixen que aquesta és una qüestió que ha de fer el president i que la seva estratègia no ha canviat: ara el seu paper és "pressionar" perquè el Govern no s'allunyi del mandat de l'1 d'octubre i declari la independència. "Nosaltres no hem decidit aquesta estratègia", remarquen, recordant que es van assabentar una hora abans del discurs de Puigdemont al ple que no llegiria la declaració d'independència i que proposaria la suspensió de la llei del referèndum en pro del diàleg.

És per això que, aquest dilluns, la CUP ha enviat una carta al Govern demanant que es proclami la república abans que s'apliqui l'article 155 que el govern espanyol ha situat en dijous que ve. Aquest cap de setmana, també els cupaires tenen un consell polític en què decidiran sobre l'estratègia de la formació en els proper mes. Sobre la taula hi ha l'abandonament de l'activitat parlamentària "autonòmica" -és a dir, només assistir al Parlament en cas que s'avanci en el Procés- i les mobilitzacions dels propers mesos.

Debat en el si del Govern

Tot i que dimarts el Govern en bloc –excepte la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí– va avalar el discurs de Puigdemont al Parlament, des d'ahir s'han multiplicat les veus que reclamen a Puigdemont que doni per acabada l'oportunitat de diàleg al govern espanyol i declari ja la independència. Entre aquestes veus, la del secretariat de l'ANC ahir en un comunicat i la de la CUP avui en una carta, que reclamen declarar la independència abans que l'Estat apliqui l'article 155.

També dins el Govern i de Junts pel Sí s'han començat a deixar sentir les veus que reclamen al president que declari ja la independència. Entre ells, el vicepresident, Oriol Junqueras, que ahir es va mostrar "totalment d'acord" amb un tuit d'Ernest Maragall que demanava "assumir ja el risc de la llibertat".

També des de Demòcrates de Catalunya –amb tres diputats dins el grup de Junts pel Sí– s'han alçat les veus demanant proclamar ja la independència. És el cas de la diputada Assumpció Lailla, que en el seu Twitter ha instat directament Puigdemont a proclamar ja la independència. "Hem constatat una altra vegada que a l'altra banda de la taula hi ha un desert", afegia.

stats