CORTS ESPANYOLES
Política 02/08/2016

Puigdemont veu la negativa al grup propi del PDC com una "decisió política" de "partits totalitaris"

El president català recorda que "els vuit diputats es mantenen intactes" i, pel que fa a la suspensió del TC, avisa que "el que està realment suspès és la democràcia en el sistema parlamentari espanyol"

Agències
2 min
Carles Puigdemont, olorant un préssec d'una de les caixes exposades a la Firagost de Valls, acompanyat de l'alcalde, Albert Batet

VallsEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, veu la negativa de les meses del Congrés i del Senat a la petició del Partit Demòcrata Català (PDC) per tenir grup propi com una "decisió política" de "partits totalitaris" que volen "negar la paraula" a Catalunya. Tot i això, Puigdemont els recorda que "de moment no tenir grup propi no es correspon amb no tenir diputats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitzat ha ironitzar sobre aquesta qüestió i diu que no li sorprendria que "algú que confon desitjos amb realitats pensés que també sobren els diputats escollits pels ciutadans de Catalunya". Puigdemont ha respost també de manera directa el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que aquest dimarts es vantava d'haver liderat la negativa al grup propi del PDC: "Feliçment els vuit diputats es mantenen intactes".

Per altra banda, el president català ha respost a la suspensió de les conclusions del procés constituent decretada pel Tribunal Constitucional (TC) i ha afirmat que "el que està realment suspès és la democràcia en el sistema parlamentari espanyol". Així, ha destacat la interinitat en la qual es troba ara la política espanyola, fet que permet que "un govern pugui passar sense comparèixer al parlament durant vuit mesos", en referència a la negativa de l'executiu espanyol en funcions de Mariano Rajoy a sotmetre's a les habituals sessions de control en les Corts.

Una interinitat que, segons ha advertit, podria allargar-se perquè "tot apunta que ni tan sols per posar-se d'acord en allò que estan d'acord, que és governar Espanya, són capaços de fer sacrificis o esforços". En la inauguració del Firagost de Valls (Alt Camp), Puigdemont ha subratllat que, malgrat que el TC ha suspès les conclusions aprovades pel Parlament, que obren la porta a una via unilateral cap a la independència, el procés sobiranista "continua com estava previst", a un ritme que "ni s'accelera ni es frena per decisions alienes a la política catalana".

"Reiterem la voluntat de la política democràtica catalana de continuar el mandat que ha de portar al país a la independència", ha recalcat, en la línia del que ja va afirmar dilluns per Twitter ell mateix i ha reiterat aquest dimarts la consellera de la Presidència, Neus Munté. Puigdemont ha assegurat que el Parlament "no acceptarà que ens traslladin a nosaltres les seves incapacitats per funcionar com una democràcia convencional".

stats